Verkiezingsstrijd losgebarsten voor nieuw bondsbestuur Newmont

09/12/2020 18:00 – Wilfred Leeuwin

Voorzitter Murwin Leeflang van de Newmont Werknemersorganisatie (r) en general manager en vicepresident Gordon Mountford schudden elkaar de hand op 17 december na het tekenen van de eerste cao binnen het goudbedrijf.  
PARAMARIBO – Bij goudmaatschappij Newmont wordt op weg naar de eerste verkiezingen ooit voor een nieuw bondsbestuur alles uit de kast gehaald om de meer dan zevenhonderd arbeiders te beïnvloeden. Het huidige bestuur onder leiding van Murwin Leeflang krijgt zware kritiek en tegenstand te verduren van één van de drie partijen die aan de verkiezingen meedoet.
De kandidaat-besturen staan onder leiding van Desmond Alberg, Joël Panka, die nu in het bestuur-Leeflang zit en Alwin Hartley. Terwijl Alberg verwijten uit aan het adres van het zittende bestuur, zegt de groep-Hartley geen problemen te hebben met het bestuur.
De groep-Alberg beschuldigt het bestuur-Leeflang van fraude en het nalaten financiële jaarverslagen uit te brengen de afgelopen twee jaar. Geëist wordt dat de verkiezingen van vrijdag met enkele maanden worden verschoven om ze goed te kunnen voorbereiden.
Dat er haast gemaakt wordt met de verkiezing komt volgens Alberg omdat Leeflang VHP’er is en beleidsadviseur van de president wordt. Hij heeft zijn vriend en bestuurslid Panka naar voren geschoven om de leiding van de bond over te nemen. Een andere beschuldiging is dat het huidige bestuur onstatutair is en uit slechts drie leden bestaat, die zelf niet bij Newmont werken.
Leeflang reageert hierop door te zeggen dat de kritiek en actie van de groep-Alberg waarschijnlijk politiek gekleurd is. Hij ontkent alle beschuldigingen en zegt dat sinds de oprichting van de bond drie jaar geleden voortdurend positieve resultaten zijn bereikt. De werknemers zouden de bestbetaalden in Suriname zijn. De relatie tussen directie en bond is optimaal en is er vooral geen sprake geweest van banenverlies.
Op de vraag waarom hij zich niet herkiesbaar stelt, zegt hij dat hij zijn plafond heeft bereikt bij Newmont. “Ik ben inderdaad lid van de VHP, maar het klopt niet dat ik vroegtijdig vertrek om een politieke functie aan te nemen.”
Peter Bardan van de groep-Hartley zegt dat zijn team geen problemen heeft met het zittende driemanschap. Hij zegt dat de verkiezingen al in juli zouden zijn gehouden, maar vanwege Covid-19 werden uitgesteld. “Wij hebben een goed contact met het huidige bestuur en hebben alle informatie die wij hebben opgevraagd snel en op tijd gekregen. Voor ons is het een normale verkiezing binnen het bedrijf en daar doen wij als groep aan mee.”
Panka geeft toe dat het huidige bestuur waar hij deel van uitmaakt, inderdaad niet volledig is. “Ons bestuur onder leiding van Leeflang is drie jaar geleden gekozen bij de oprichting van een bond bij het bedrijf. Toen waren er problemen en inderdaad heeft het personeel bij ons, die niet bij het bedrijf werken, hulp gezocht. Leeflang is toen als bestuursvoorzitter aangewezen voor een periode van vijf jaar. We zitten nu in het derde jaar. Door omstandigheden is er een splitsing in het bestuur gekomen waarin ook Alberg zat, die de vakbond mede heeft opgericht”, vertelt Panka.
Volgens hem heeft het bestuur-Leeflang zelf besloten niet aan te vullen en vervroegde verkiezingen te houden. Hij weerspreekt het verwijt van een slechte organisatie van de verkiezingen. “Wij hebben het Scholingsinstituut voor de vakbeweging in Suriname juist vroegtijdig gevraagd de organisatie op zich te nemen. Dat zal dus ook gebeuren. Er zal zowel op de concessie als in Paramaribo in het gebouw van de PWO worden gestemd. Voor voeding en transport wordt gezorgd.” Volgens Panka zijn de voorbereidingen al maanden gaande. “Als de groep-Alberg er problemen mee heeft en niet voldoende voorbereid is dan moeten zij maar wachten op de volgende verkiezingen over vijf jaar.”
Ook hij ontkent de vermeende fraude. “Onze jaarverslagen zijn allemaal in orde. Dat van vorig jaar is al gepresenteerd en van dit jaar zal bij de bestuursoverdracht worden gedaan.” De ontwikkelingen rond de verkiezingen zijn volgens Leeflang de normale perikelen die voorafgaan aan een bondsverkiezing bij een groot bedrijf. “Dat kan en mag, maar laten we kijken naar wat we samen hebben bereikt de afgelopen jaren toen er enorme problemen waren. Die zijn allemaal weggewerkt.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname