‘Verkiezingsgebouwen’ krijgen permanente politiebewaking

Digitaal platform getest

PARAMARIBO — “Vanaf 6 januari starten we met een streng toegangsbeleid. Alleen geautoriseerde personen krijgen toegang tot bepaalde locaties. Wij zullen het gehele terrein en de gebouwen bewaken om de integriteit van het verkiezingsproces te waarborgen.” Dat verklaart hoofdinspecteur Hesdy Godlieb van het Korps Politie Suriname (KPS) op de regeringswebsite over het besluit om vanaf maandag permanente politiebewaking te plaatsen bij gebouwen waar er voorbereidingswerkzaamheden worden uitgevoerd en belangrijke documenten worden opgeslagen in verband met de verkiezingen van 25 mei 2025.

In het bericht op de regeringswebsite worden genoemd het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), het Centraal Hoofstembureau (CHS), het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en de communicatie unit van Biza. Aangegeven wordt dat de commissie Landelijke veiligheid verkiezingen 2025 vorige week observaties heeft uitgevoerd op de verschillende locaties op verzoek van het ministerie. Volgens Godlieb waren de observaties belangrijk om een veiligheidsplan op te zetten.

“Wij zullen het gehele terrein en de gebouwen bewaken om de integriteit van het verkiezingsproces te waarborgen”Hoofdinspecteur Hesdy Godlieb

Softwareprogramma

Om het proces vanaf de registratie van politieke organisaties voor deelname aan de verkiezingen tot en met de productie van het stembiljet goed te laten verlopen, is er een speciaal softwareprogramma ontworpen. De applicatie werd op 28 december getest met functionarissen van Biza, leden van het CHS en vertegenwoordigers van het OKB.

“Het streven is om het platform in de derde week van januari volledig operationeel te hebben, zodat politieke organisaties tijdig kunnen worden geïnformeerd en getraind. Dit is essentieel, omdat de registratieperiode op 19 februari van start gaat en het platform dan klaar moet zijn om het verkiezingsproces soepel te ondersteunen”, verklaart Steven Vrieze, ondervoorzitter van de interdepartementale commissie ‘Verbetering geïntegreerde processen’ (VGP).

Biza-directeur Mohamad Eskak zegt dat er is geleerd van de vorige verkiezingen in 2020 toen er duizenden stembiljetten moesten worden vernietigd vanwege fouten. Die kwamen doordat verschillende actoren in aparte programma’s werkten, waardoor wijzigingen niet simultaan werden verwerkt. Met het softwareprogramma zal dat niet meer het geval zijn. “De verkiezingen van 2020 hebben uitgewezen dat we niet genoeg ogen kunnen hebben om erop te zien dat alle processen de juiste weergave als resultaat hebben van de vele processen die daaraan voorafgaan”, aldus Eskak, die leiding geeft aan de VGP.

Testtraject

Tijdens de eerste test werd het traject vanaf de registratie van politieke organisaties voor deelname aan de verkiezingen tot en met de kandidaatstelling doorlopen. Documenten die nodig zijn voor de registratie werden geüpload en kandidaten werden middels testbestanden ingevoerd. “Op basis van deze test kunnen we alvast zien welke functionaliteiten werken en of er hier en daar storende zaken of onvolkomenheden zijn en die vervolgens wegwerken om het platform verder te verbeteren”, verduidelijkt Vrieze.

Eskak zegt dat in januari 2024 het contract met het bedrijf Blu Dots is getekend. Daarvoor was er een aanbesteding gehouden voor het bouwen van de applicatie. De VGP werd in februari 2023 geïnstalleerd.

Biza-minister Delano Landvreugd (tweede vanuit rechts), onderminister Maurits Hassankhan (r) en leden van het OKB en CHS testen het digitale platform uit op 28 december. [: Biza]