Verhoogde tarieven remmen uittocht zorgverleners af

Sinds de verhoging van de tarieven voor gewaarmerkte documenten in augustus vorig jaar, is het aantal zorgverleners dat wenst te vertrekken naar het buitenland, gedaald van gemiddeld tien tot twintig per maand naar ongeveer één à twee per maand. Dat bevestigde de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, tegenover Dagblad Suriname.
De tarieven voor noodzakelijke documenten die zorgverleners nodig hebben om in het buitenland te kunnen werken, zijn verhoogd van SRD 250 naar bedragen tussen de USD 1.000 en USD 1.500. Deze maatregel is volgens Gajadhar Sukul ingevoerd, om het grootschalig vertrek van zorgpersoneel tegen te gaan en tegelijkertijd een rem te zetten aan het doodbloeden van het Surinaamse zorgsysteem.
“De verhoogde kosten vormen een financiële drempel, waardoor zorgverleners twee keer nadenken, voordat zij vertrekken”, aldus de directeur. Vorig jaar verlieten naar schatting 170 gekwalificeerde zorgverleners Suriname, wat leidde tot een nijpend tekort in ziekenhuizen, instellingen en klinieken. Het tekort werd nog verergerd, door het feit, dat opleiden van nieuwe professionals tijd en middelen vergt, terwijl de vraag naar zorg onverminderd hoog bleef. Met name verpleegkundigen, medisch specialisten en ondersteunend personeel zochten hun heil in het buitenland, waar de arbeidsvoorwaarden, vaak veel gunstiger zijn. Volgens het ministerie is het niet alleen de bedoeling om het vertrek te ontmoedigen, maar ook om zorgverleners die reeds vertrokken zijn, op termijn terug te halen. Dit vraagt echter om een breder pakket aan maatregelen, waaronder verbetering van arbeidsvoorwaarden, bijscholing en investeringen in het zorgstelsel.
Gajadhar Sukul benadrukt dat de verhoogde tarieven slechts een onderdeel vormen van een bredere strategie om de gezondheidzorg in Suriname te versterken en het personeelsverloop, beheersbaar te houden.
The post Verhoogde tarieven remmen uittocht zorgverleners af ..