Verhoogde koersen worden teruggedrongen

De stijging van de wisselkoersen wordt nauwlettend in de gaten gehouden door zowel het ministerie van Financiën en Planning als de Centrale Bank van Suriname. Er zal ingegrepen worden om de koers in bedwang te houden. De gemeenschap hoeft zich verder geen zorgen te maken over deze ontwikkeling.
Dit zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning tijdens een persconferentie van de regering. Raghoebarsing gaf aan dat binnen zowel het monetaire als het fiscale beleid er geen redenen zijn die aanleiding geven dat de koers, die rond de SRD 28 was voor een Amerikaanse dollar en nu boven de SRD 30 wordt verhandeld, verder omhoog zou moeten schieten. Wel merkte Raghoebarsing op dat normaliter in de maanden augustus, september en december de vraag naar valuta mogelijk aan de hoge kant is, vooral door landgenoten die op reis gaan.
Daarnaast doet de handel de laatste aankopen voor de rest van het jaar. Soms gebeurt het dat de koers omlaag gaat vanwege de komst van veel toeristen uit het buitenland. In de grote hoeveelheden aan geld ziet de minister geen aanleiding voor een verdere stijging. Ook de overeengekomen looncorrecties zullen daar geen invloed op hebben. Recentelijk hebben de vakantiegelden ook niet voor een beweging gezorgd bij de koersen, aldus de bewindsman.
Hij verzekert dat er maatregelen komen om de stijging in te dammen. Welke maatregelen precies getroffen zullen worden, gaf Raghoebarsing niet prijs. Niemand hoeft ongerust te zijn dat er enige mate van instabiliteit zal optreden, aldus de minister van Financiën.