Verenigde Staten herbevestigen steun voor Venezolaanse oppositieleider Guaidó

Komende zondag vinden in Venezuela parlementsverkiezingen plaats. De Nationale Assemblee van Venezuela is nu nog in handen van de oppositie, onder leiding van oppositieleider en interim-president Juan Guaidó, maar komt na zondag wellicht onder de controle van president Nicolás Maduro’s socialistische partij.
Alle belangrijke oppositiepartijen, meer dan dertig in totaal, boycotten de stembusslag, omdat die volgens hen niet eerlijk zal verlopen. Ze verwijten Maduro alle macht in Venezuela naar zich toe te hebben getrokken.
In een statement zegt de Amerikaanse regering dat ze de “degradatie van de rechtstaat in Venezuela” erkent en dat die te wijten is aan “het gebrek aan engagement van het illegitieme regime van Maduro om de drugstrafiek en criminaliteit die in elke hoek van Venezuela woedt, uit te roeien.”
Chili respecteert verkiezingsuitslag nietEerder liet Chili al weten dat het de verkiezingsuitslag in Venezuela niet zal respecteren. De Chileense minister van Buitenlandse Zaken Andres Allamand riep andere landen op hetzelfde te doen.
Oppositieleider Guaidó probeerde Maduro in januari 2019 van de macht te verdrijven toen hij werd verkozen als parlementsvoorzitter en wordt door een vijftigtal landen wereldwijd erkend als interim-president. Hij slaagde er echter niet in de door het leger gesteunde Maduro weg te krijgen.
Belga

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald