Verdachte Ramsamooj dreigt met hongerstaking

07/12/2020 08:15 – Ivan Cairo

 
PARAMARIBO – De verdachte Derek Ramsamooj die vastzit vanwege het strafonderzoek naar vermoedelijke financiële onregelmatigheden bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) dreigt in hongerstaking te gaan. De Trinidadiaan zou dat naar de Ware Tijd verneemt enkele dagen terug hebben besloten uit protest tegen de gebrekkige medische zorg, die hij van de autoriteiten zou krijgen.
De man is diabeet en heeft via zijn advocaat het Openbaar Ministerie verzocht om een diabetesspecialist ter beschikking te stellen om zijn gezondheid te monitoren. Dat is tot nu toe niet gedaan. Er wordt steeds een algemene arts gestuurd om de verdachte te onderzoeken. Ten einde raad besloot de man in hongerstaking te gaan als er geen verandering komt in de situatie en stuurde hierover via zijn advocaat een persverklaring naar zijn vrouw.
Advocaat Maureen Nibte die Ramsamooj juridisch bijstaat, bevestigt dat ze een verklaring van haar cliënt heeft ontvangen waarin hij aangeeft geen voeding meer tot zich te zullen nemen. Zij heeft het Openbaar Ministerie, de honorair-consul van Trinidad en Tobago en de ambassadeur van Groot-Brittannië op de hoogte gesteld. Ramsamooj heeft naast de Trinidadiaanse de Britse nationaliteit.
De advocaat wenst niet in details te treden, maar zegt zich wel ernstige zorgen te maken over de fysieke en geestelijke gesteldheid van haar cliënt. Ramsamooj werd vanwege zijn gezondheidstoestand kort na zijn inverzekeringstelling ondergebracht in de ziekenboeg van de penitentiaire inrichting te Santo Boma. Zondagmiddag na bezoek van zijn advocaat heeft Ramsamooj besloten voorlopig af te zien van zijn protestactie.
In het onderzoek naar vermoedelijke strafbare feiten die gepleegd zijn bij de SPSB wordt hij verdacht van verduistering, valsheid in geschrifte, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie. Naar de Ware Tijd verneemt heeft hij de aantijgingen ontkend. Beweerd wordt dat Ramsamooj, één van de bekendste opiniepeilers in het Caribisch Gebied, was aangetrokken door de NDP om werkzaamheden voor de partij te verrichten. Echter, hij ontkent en zegt werkzaamheden voor de staat Suriname te hebben verricht, daar zijn opdrachten als consultant van de president van de republiek Suriname kwamen.
Onder andere heeft hij een Country Risk Assessment uitgevoerd en het functioneren van de verschillende ministeries doorgelicht. De inverzekeringstelling heeft volgens bekomen informatie ook een grote impact op zijn geestelijke gesteldheid. Ramsamooj zou zich naar verluidt ernstige zorgen maken om de schade die zijn reputatie heeft opgelopen. “Hij heeft een heel goede naam in de regio en daar maakt hij zich ernstige zorgen over”, zegt Nibte.
In het onderzoek naar onregelmatigheden bij de SPSB gelden Ramsamooj en voormalig SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto als verdachten. Ook Kromosoeto is al enkele maanden in voorarrest. De ex-directeur wordt er onder meer van verdacht middelen van de bank en/of de Staat Suriname op een oneigenlijke wijze te hebben aangewend. Vorige week heeft een confrontatie plaatsgevonden tussen de twee verdachten. Vooralsnog is onduidelijk wanneer het strafonderzoek in deze kwestie afloopt en de zaak voor berechting aan de kantonrechter wordt voorgelegd.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname