Verdachte inbraak I.P.J. Berkenveldschool biedt verontschuldiging aan

“Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden aan de school, want ik heb spijt van de inbraken die ik heb gepleegd. Ik zit twee maanden achter met mijn huur.” Met deze woorden trachtte verdachte Djorgio D. tijdens zijn rechtszitting enige spijt te betuigen voor zijn daden. Hij stond terecht voor twee inbraken op de I.P.J. Berkenveldschool, waarbij hij verschillende goederen wegnam.
Binnen een week sloeg Djorgio twee keer toe op het schoolterrein. Daarbij nam hij onder meer een magnetron, een doos soep, een bottle cooler, een popcornmachine, een gascilinder en zes trays water weg. De goederen behoorden toe aan de staat Suriname en waren bestemd voor gebruik op de school.
De eerste inbraak werd ontdekt toen de nachtwaker rond acht uur ’s avonds het schoolhoofd informeerde dat de kantinedeur openstond. Bij aankomst bekeek het schoolhoofd de camerabeelden en zag hoe Djorgio, die als bewaker werkte, de deur had geforceerd en er met een doos soep ter waarde van SRD 2000 vandoor was gegaan. Vijf dagen later keerde hij terug en nam de overige goederen mee. Tijdens deze tweede inbraak knipte hij ook de bedrading van het camerasysteem door.
Twee weken later werd Djorgio aangehouden, nadat de politie op zijn erf drie drankencoolers van Fernandes aantrof, afkomstig van de school. In eerste instantie ontkende hij iets van de koelers af te weten, maar tijdens de zitting bij de kantonrechter gaf hij toe dat hij ze met hulp van vrienden had vervoerd. De gestolen goederen had hij bij twee vrienden ondergebracht: Jose en Roy, die volgens hem niet wisten dat de spullen gestolen waren.
Djorgio verklaarde dat hij op dat moment niet wist wat hem bezielde. “Plotseling kreeg ik de neiging om in te breken. Het gebeurde op mijn werkplek, en dat maakt het nog erger,” verklaarde hij tegenover de rechter. Hij herkende zichzelf ook op de beveiligingsbeelden en gaf toe de camerabekabeling te hebben vernield.
De kantonrechter sprak scherpe woorden over de ernst van de feiten. “Het is ernstig dat zelfs scholen niet met rust gelaten worden. Onderwijsinstellingen doen veel moeite om met beperkte middelen een goede leeromgeving te bieden,” aldus de rechter.
Djorgio werd veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest. Hij krijgt een proeftijd van twee jaar. De magistraat beval bovendien dat Djorgio voorlopig in detentie blijft.