Verdachte dubbele levensberoving plaatst schuld bij slachtoffers

04/12/2020 02:02 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – Guillermo R., die terechtstaat voor de moord op twee mannen in maart, zei donderdag tegen kantonrechter Maytrie Kuldipsingh dat het tweetal hem probeerde te beroven. De man zei dat hij gezien de omstandigheden op dat moment geen andere keus had dan hen te doden. De ontzielde lichamen van de mannen, Armand Beerensteyn en Iwan Damburg, zijn op 25 maart aangetroffen bij een krabben- en fruitverkoopstand langs de Martin Luther Kingweg (Highway), waar zij vermoedelijk de wacht hielden.
De politie van Latour kreeg omstreeks half vijf die ochtend de melding van het geval. Een omstander liet de politieambtenaren hun aandacht vestigen op een man die in de Menkendam wegliep, niet ver verwijderd van de verkoopstands. Toen hij door had dat de politie hem tegemoet reed, rende hij weg waarbij hij een zak, die hij bij zich had, over een schutting gooide. Het lukte de politie om hem aan te houden. In de zak zijn scherpe voorwerpen en een zaktelefoon aangetroffen.
De omstander vertelde donderdag als getuige in de rechtszaal dat hij langsreed in zijn auto en van op een afstand een forse man, de verdachte, met twee andere mannen zag vechten. Terwijl de verdachte één van hen tegen de muur van de stand aangedrukt hield, trachtte de tweede hem met een houwer weg te krijgen maar die werd door hem omvergeduwd. Guillermo R. zou op een gegeven moment beide mannen met een houwer en mes hebben bewerkt met het voor hen noodlottig gevolg. Volgens de getuige kon geen van de twee mannen weerstand bieden.
De verdachte hield de rechter voor dat de bewakers hem probeerden te beroven. Ze vielen hem aan en probeerden hem te kappen aan zijn hoofd. Hij moest voor zijn leven vechten. Echter, dit relaas wijkt af van zijn verklaring aan de politie waar hij heeft verteld dat enkele jongens watermeloenen probeerden te stelen. Hij wees de wachters daarop maar hun reactie beviel hem niet en er ontstond een gevecht. Het leek de rechter logischer dat het juist de verdachte zelf was die de diefstal had gepleegd en door het tweetal is betrapt.
Guillermo R. staat ook terecht voor twee andere feiten: zware mishandeling met zwaar lichamelijk letsel als gevolg en bedreiging. De slachtoffers zijn familieleden. Een zus van de verdachte heeft verklaard dat haar broer marihuanagebruiker is en vaker agressief gedrag vertoont.
De rechter hield hem voor dat de wijze waarop hij zaken denkt aan te pakken ertoe leidt dat hij in conflict raakt met de justitie. Zijn raadsman, Harold Belfor, vroeg om een forensische deskundige te betrekken in de zaak vanwege het excessief gedrag van zijn cliënt. De rechter ging hiermee akkoord. Op 21 januari 2021 zal de officier van justitie rekwireren. Terwijl Guillermo R. terugliep naar de arrestantenruimte sprong een vrouwelijke bezoeker op van haar stoel die hem toebeet: “Na yu kiri mi brada!”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname