De Nationale Assemblee van Venezuela, dat gedomineerd wordt door de regeringspartij van president Nicolás Maduro, heeft VN-commissaris voor de mensenrechten Volker Türk tot persona non grata verklaard. Aanleiding is zijn recente kritiek op de verslechterende mensenrechtensituatie in het land, met name in de nasleep van de presidentsverkiezingen eerder dit jaar.
President Maduro begon onlangs aan zijn derde termijn na een omstreden verkiezing, waarbij de oppositie de uitslag bestempelde als frauduleus. Volgens eigen tellingen zou de oppositiekandidaat met bijna 70 procent van de stemmen hebben gewonnen. Demonstraties tegen de uitslag werden met harde hand neergeslagen.
“Verdwijningen, martelingen en inperking vrijheden”
In een toespraak tot de Mensenrechtenraad in Genève uitte Türk ernstige zorgen over de situatie in Venezuela. Hij sprak van een toename van willekeurige arrestaties, gedwongen verdwijningen en martelingen onder het Maduro-regime. Ook wees hij op erbarmelijke omstandigheden in Venezolaanse gevangenissen, waar volgens hem toegang tot voedsel, water en medische zorg vaak ontbreekt.
Beschuldigingen vanuit de Nationale Vergadering
De Nationale Vergadering motiveerde de beslissing om Türk ongewenst te verklaren met de bewering dat hij “de rechten van Venezolaanse migranten die door de VS naar een gevangenis in El Salvador zijn gedeporteerd, niet heeft beschermd.” Volgens de voorzitter van de Vergadering “negeert hij afschuwelijke misdaden” en zou hij niets doen voor Venezolanen in ballingschap.
VN-kantoor Caracas onder druk
Het kantoor van de VN-mensenrechtenorganisatie in Caracas is sinds eind vorig jaar weer gedeeltelijk operationeel, nadat het eerder op last van de regering was gesloten. Personeel werd toen het land uitgezet, omdat zij volgens de regering-Maduro “coupplegers en terroristen” zouden hebben gesteund in aanloop naar de verkiezingen.
De recente beslissing om Türk tot persona non grata te verklaren heeft vooralsnog geen directe gevolgen voor de VN-activiteiten in Venezuela, maar het is onduidelijk of er nieuwe beperkingen zullen volgen.
Internationale reacties
Tot dusver zijn er nog geen officiële reacties van de Verenigde Naties of andere internationale mensenrechtenorganisaties, maar verwacht wordt dat de diplomatieke spanningen hierdoor verder zullen oplopen. De actie van de Venezolaanse regering past in een bredere trend van confrontatie met internationale instellingen die zich kritisch uitlaten over binnenlandse repressie.
- Man waagt gevaarlijke oversteek over woeste rivier in Aruna…..
- Niet de regering, maar DNA treft blaam bij overname dienstv…..
- BIBIS: publicatie missive inzake grensdeskundige ‘a-nationa…..
- Bibis reageert op uitgelekte missive: ‘Aantrekken expert no…..
- Visserscollectief: regeringen blijven beloven, maar nog ste…..
- India’s Digital Public Infrastructure voorbeeld voor Surina…..
- Analyse verkiezingsuitslag mei 2025: Versnippering, verlies…..
- Verdachte beroving warung ontkent betrokkenheid..
- Minister Nurmohamed presenteert infrastructuurambities op f…..
- Reactie op: Brunswijk moet aftreden voor stemming president..
- Sheila Kort gepromoveerd; deed onderzoek naar gevolgen kwik…..
- Ook De Schakel/Flora valt ten prooi aan Koi Carper 2..
- Franklin Iwan Robles..
- Snoeien mahoniebomen: Kruising Heeren-/Klipstenenstraat afg…..
- Proces van bewilliging gestart bij gekozen kandidaten..
- Loting laatste WK-kwalificatieronde: Suriname in groep A me…..
- Werelddag tegen Kinderarbeid ook van belang voor Suriname..
- Wisselkoersen blijven stijgen..
- Deviezenregeling en afhandeling buiten geding..
- Britse man is enige passagier die vliegtuigcrash in India o…..
- RBTW houdt verdachte en heler aan, ter zake reeks gepleegde…..