De Nationale Assemblee van Venezuela, dat gedomineerd wordt door de regeringspartij van president Nicolás Maduro, heeft VN-commissaris voor de mensenrechten Volker Türk tot persona non grata verklaard. Aanleiding is zijn recente kritiek op de verslechterende mensenrechtensituatie in het land, met name in de nasleep van de presidentsverkiezingen eerder dit jaar.
President Maduro begon onlangs aan zijn derde termijn na een omstreden verkiezing, waarbij de oppositie de uitslag bestempelde als frauduleus. Volgens eigen tellingen zou de oppositiekandidaat met bijna 70 procent van de stemmen hebben gewonnen. Demonstraties tegen de uitslag werden met harde hand neergeslagen.
“Verdwijningen, martelingen en inperking vrijheden”
In een toespraak tot de Mensenrechtenraad in Genève uitte Türk ernstige zorgen over de situatie in Venezuela. Hij sprak van een toename van willekeurige arrestaties, gedwongen verdwijningen en martelingen onder het Maduro-regime. Ook wees hij op erbarmelijke omstandigheden in Venezolaanse gevangenissen, waar volgens hem toegang tot voedsel, water en medische zorg vaak ontbreekt.
Beschuldigingen vanuit de Nationale Vergadering
De Nationale Vergadering motiveerde de beslissing om Türk ongewenst te verklaren met de bewering dat hij “de rechten van Venezolaanse migranten die door de VS naar een gevangenis in El Salvador zijn gedeporteerd, niet heeft beschermd.” Volgens de voorzitter van de Vergadering “negeert hij afschuwelijke misdaden” en zou hij niets doen voor Venezolanen in ballingschap.
VN-kantoor Caracas onder druk
Het kantoor van de VN-mensenrechtenorganisatie in Caracas is sinds eind vorig jaar weer gedeeltelijk operationeel, nadat het eerder op last van de regering was gesloten. Personeel werd toen het land uitgezet, omdat zij volgens de regering-Maduro “coupplegers en terroristen” zouden hebben gesteund in aanloop naar de verkiezingen.
De recente beslissing om Türk tot persona non grata te verklaren heeft vooralsnog geen directe gevolgen voor de VN-activiteiten in Venezuela, maar het is onduidelijk of er nieuwe beperkingen zullen volgen.
Internationale reacties
Tot dusver zijn er nog geen officiële reacties van de Verenigde Naties of andere internationale mensenrechtenorganisaties, maar verwacht wordt dat de diplomatieke spanningen hierdoor verder zullen oplopen. De actie van de Venezolaanse regering past in een bredere trend van confrontatie met internationale instellingen die zich kritisch uitlaten over binnenlandse repressie.
- Staatsolie en PETRONAS sluiten productiedelingscontract voo…..
- Politiebrigadier tevens JIT-lid vermoedelijk betrokken bij …..
- OM moet onderzoek doen naar onverantwoord handelen regering…..
- SAB NV introduceert PalmX handsanitizer..
- Staatsolie en Petronas tekenen productiedelingscontract blo…..
- Autodieven actief in Suriname: drie Toyota Vitz gestolen in…..
- Staatsolie en Petronas ondertekenen productie-delingscontra…..
- Oude aardappels in nieuwe uienzakken..
- Ripdeal in plaats van goudroof: politie houdt verdachten aa…..
- R. Kelly met spoed opgenomen in ziekenhuis na overdosis..
- Energiedeskundige roept op tot hervorming petroleumfiscale …..
- Vermoedelijk betrokkenheid politiefunctionaris van JIT bij …..
- Toerismebranding..
- Toekomst landbouw ligt bij jongeren en vrouwen..
- Leerlinge (13) steekt medescholiere..
- Grootse viering 180 jaar vestiging Nederlandse boeren in Su…..
- ECD vernietigd en verwijderd vervallen producten in superma…..
- Voertuigen in beslag genomen in zaak gewapende overval Sun …..
- Surinaamse producer werkt mee aan debuutalbum Jamaicaanse z…..
- Costa Ricaanse media: ‘Suriname zet ons voor schut’ na thri…..
- ECD haalt vervallen producten uit de schappen bij supermark…..