Veira officieel niet op de hoogte van vervanging

14/01/2021 00:00 –

: dWT  
PARAMARIBO – Het Korps Politie Suriname (KPS) en Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) krijgen binnenkort een andere leiding. Dit heeft vicepresident Ronnie Brunswijk woensdag tijdens een persconferentie gezegd. Wanneer zei hij er niet bij, maar volgens een bron van de Ware Tijd wordt zowel korpschef Roberto Prade als DNV-hoofd Daniëlle Veira nog vóór eind van deze maand vervangen.
Veira is officieel nog niet in kennis gesteld van het voornemen. Echter, ze wijst er in gesprek met de Ware Tijd wel op dat dit soort besluiten behoren tot het voorrecht van de regering. “Ik ken mijn verantwoordelijkheid. Dus wanneer de politiek het besluit heeft genomen om een nieuwe leiding te plaatsen, is dat geen probleem. De regering mag beslissen wie in welke functie komt”, aldus Veira.
Ze wil geen direct antwoord geven op de vraag of ze het erg vindt te moeten terugtreden. “Dat doet er niet toe. Ik denk dat de regering nu iemand anders ziet in die positie. We zijn militair dus wachten de instructies af.” Veira merkt verder op dat er tot nu toe nog geen doorlichting is geweest bij DNV. “Ik weet niet wie daarmee belast is, ik heb daarover geen informatie. Ik heb geen kennis gemaakt met ze.”
Brunswijk benadrukte dat “bijna alle veiligheidsdiensten” zijn geëvalueerd en bij sommige zal de leiding worden vervangen. De evaluatiecommissie is bezig af te ronden. Of de vervanging van Prade te maken heeft met eerdere kanttekeningen van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is niet duidelijk.
Hij had in november aan de commissie Doorlichting KPS gezegd dat hij niet langer wil samenwerken met de korpschef vanwege een “ongekend verslechterde en verstoorde relatie” tussen Prade en het Openbaar Ministerie. Dat zou vanaf 2018 het geval zijn omdat de korpschef anders dan zijn voorgangers een eigen visie heeft en de pg vermijdt. Prade was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname