Veel verkeer op de weg, politie niet in staat te handhaven

Autoriteiten hebben besluit totaal lockdown te snel en te ondoordacht genomen met als gevolg: complete chaos
President Chandrikapersad Santokhi zei donderdagmiddag 3 juni tijdens een openbare vergadering  in De Nationale Assemblee dat de handhaving wordt opgevoerd. ‘We gaan optreden’, zei een zichtbaar geïrriteerde president die zich stoort aan het gedrag van mensen die de Covid-19-maatregelen massaal negeren. Hij stak zijn woede niet onder stoelen of banken. In felle bewoordingen ging Santokhi in op het ontoelaatbare gedrag van veel mensen de afgelopen total lockdown-dagen.
Handhaving moet worden opgevoerd, maar niet mogelijk….
Maar, de president zei ook, dat er vandaag 120 agenten in isolatie zijn en dat korpschef Roberto Prade hem heeft laten weten, dat handhaving nu daardoor zeer moeilijk is. 
Veel mensen hebben maandag en woensdag, de dagen dat supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwmaterialenzaken geopend mochten zijn, gemerkt dat het feitelijk gewone dagen waren. Het was immers overal druk en er waren files op diverse doorgaande wegen. Een lockdown en Covid bleken niet te  bestaan. Agenten waren nauwelijks op straat te zien, of ze reden gewoon in hun dienstauto’s voorbij.
‘Ook brandweer ingeschakeld bij handhaving’…
Maar, ‘de surveillances en controles zijn opgevoerd’, beweerde minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie in de Assemblee. Ook de brandweer zal ondersteuning verlenen, aldus Amoksi, zonder in te gaan wat de taak van de brandweer zal zijn in het kader van handhaving. ‘Basis politiezorg wordt ook gewoon voortgezet;’, sprak de bewindsman. In de districten zijn ‘hotspots’ ingesteld, ‘een concentratie van manschappen’, aldus Amoksi. ‘De politie blijft preventief optreden en laat zich niet meeslepen door emoties.’ ‘Boetes worden opgelegd en processen-verbaal worden uitgeschreven.’ Hij gaf niet aan hoeveel boetes de afgelopen dagen zijn uitgedeeld. Het waren de bekende en herhalende woorden van de bewindsman. Maar, in de praktijk zien burgers niet, dat zijn woorden worden omgezet in actief handelen.
Dagblad Suriname heeft de minister benaderd met de vraag hoeveel personen de afgelopen total lockdown-dagen zijn aangehouden en/of beboet. In reactie ontving de redactie een overzicht over de maand mei en niet de meest recente juni-cijfers. Overigens blijkt, dat er in de maand mei slechts 20 processen-verbaal zijn aangezegd per dag.

Ook donderdag was er veel verkeer op de weg en de politie was nagenoeg onzichtbaar. Natuurlijk, er zijn zo’n 50.000 dispensatiepasjes verleend aan mensen, maar die personen zorgen niet alleen voor de files, het drukke verkeer op de weg. De samenleving weet ondertussen dat er geen controle is. De overheid creëert zelf met de gebrekkige handhaving besmettingshaarden en besmettingsrisico’s.
Een burger heeft de redactie van Dagblad Suriname laten weten, dat hij donderdagochtend over de Jaggernath Lachmonstraat, Commissaris Weytinghweg tot Leiding 9 reed en geen enkele controle heeft gezien.
Diverse lijnbussen op de weg…
De autoriteiten hebben schromelijk gefaald met het instellen van de huidige total lockdown. Deze lockdown is van tevoren onvoldoende doordacht. Ondanks deze lockdown voelen mensen zich toch enigszins vrij in hun doen en laten. Daarbij ook ‘uitgenodigd’ door kleine personenbusjes – de Noah’s – en zelfs bepaalde lijnbussen blijken te rijden en passagiers te vervoeren, terwijl het openbaar vervoer is verboden. Het wordt burgers dan ook tot op zekere hoogte makkelijk gemaakt om het huis te verlaten en bijvoorbeeld de stad in te gaan. Burgers kunnen deze dagen gewoon hun bankzaken regelen, naar veraf gelegen supermarkten gaan om inkopen te doen en om groente- en fruitverkopers langs wegen te bezoeken.
Ondoordacht
Gelet op de huidige crisis rond het aantal Covid-19 besmettingen en ziekenhuisopnames lag een total lockdown voor de hand en is ook begrijpelijk. Maar, de autoriteiten hebben het besluit daartoe te snel en te ondoordacht genomen, waardoor het deze week een grote chaos in de stad en omgeving is geworden omdat burgers zich vrij voelden om de straat op te gaan.
PK
Dit delen:Vind ik leuk:Like Laden…
………… (DB Sur)

Lees verder

Bron: Dagblad Suriname