Veel potentie in handelsrelatie met VS

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — De handelsbetrekkingen tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika kunnen worden uitgebreid naar niet traditionele sectoren als gebruik wordt gemaakt van structuren zoals de American Suriname Chamber of Commerce (AmCham). Dat kwam zaterdag naar voren tijdens een evenement georganiseerd door AmCham en VSH United AmCham in Royal Torarica. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) noemt de organisatie een waardevol instrument waar het Surinaams bedrijfsleven gebruik van kan maken om zaken te doen met de Amerika.

Staatsbedrijven afstoten

In andere landen heeft AmCham, volgens hem een nadrukkelijke rol gespeeld bij het faciliteren van bedrijfsactiviteiten, investeringen en businesscontacten in niet-gangbare economische sectoren. De minister noemde ook andere opties die benut kunnen worden om de handelsrelatie te versterken.

Wat Ramdin betreft stoot de overheid staatsbedrijven af, met behoud van slechts enkele.Ramdin zei dat de ontwikkeling van het land alleen door Surinamers zelf ter hand genomen dient te worden en dit vereist meer en goede onderlinge samenwerking, ook tussen lokale ondernemers. Ook stelde hij dat de staat bedrijfsactiviteiten moet faciliteren en stimuleren en zich niet zelf moet bezighouden met bedrijfsactiviteiten. Wat hem betreft stoot de overheid staatsbedrijven af, met behoud van slechts enkele. Er wordt in die bedrijven geïnvesteerd maar  dat is niet meer vol te houden omdat ze weinig opleveren en veel ‘hoofdpijn’ geven. “Geen nieuwe dingen die ik zeg, maar het zijn dingen die moeten gebeuren”, stelde de bewindsman.

Wederzijdse ondersteuning

Hij zei ook dat er onder de talrijke regeringscommissies een werkgroep is die de samenwerking met het bedrijfsleven moet bevorderen. “We hebben al een commissie, ergens, maar die functioneert niet.” Zaken moeten daarom anders, effectiever aangepakt worden. “Soms moet je de koe bij de horens vatten, niet bij de staart”, aldus de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat intussen begonnen is met het bemensen van de Suriname Investment &Trade Agency die bedoeld is om vooral buitenlandse investeringen aan te trekken.

AmCham-voorzitter Eugène Profijt wees in zijn toespraak op de jarenlange goede samenwerking tussen de Amerikaanse ambassade en het Surinaams bedrijfsleven. De organisatie wil zowel het lokaal bedrijfsleven als de Surinaamse overheid ondersteunen. Hij noemde sectoren van handelsrelaties waarin de twee landen elkaar zouden kunnen ondersteunen.