Veel minder vuurwerkslachtoffers

Er zijn minder vuurwerkslachtoffers genoteerd dan het vorige vuurwerkseizoen. In het vuurwerkseizoen 2020-2021 zijn in totaal zes vuurwerkslachtoffers genoteerd, terwijl er in het jaar ervoor tien vuurwerkslachtoffers waren. Bij deze vuurwerkafschietperiode heeft Suriname vier slachtoffers minder gehad in vergelijking met het jaar daarvoor.
In de periode 2018-2019 waren er eveneens tien vuurwerkslachtoffer. Wat betreft het letsel zijn alle zes slachtoffers door vuurwerk in het gelaat en/of oog getroffen. Bij één bleek opname noodzakelijk. Opmerkelijk is dat de aard van de letsels de afgelopen vier seizoenen ‘minder ernstig’ is in vergelijking met de jaren daarvoor, waarbij geen of zelden een chirurgische ingreep nodig was
De afschietperiode werd op 1 januari om 00.00 uur officieel afgesloten, meldt de afdeling Voorlichting van het Korps Brandweer Suriname (KBS). Deze periode is deze keer met één dag ingekort, waarbij de verkoop vijf dagen heeft geduurd. Men mocht zes dagen lang vuurwerk afschieten. Alle zes vuurwerkslachtoffers hebben zich aangemeld bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).
Vanuit de SEH van Nickerie zijn er dit jaar geen meldingen binnengekomen waardoor het aantal voor dit jaar nul is. Alle zes slachtoffers zijn van het mannelijk geslacht. Het jongste slachtoffer is twee jaar oud en het oudste 29 jaar. De helft van de slachtoffers is jonger dan dertien jaar.
Het KBS brengt onder de aandacht dat het diverse knalvuurwerksoorten zijn geweest die voor de zware letsels hebben gezorgd. Het KBS heeft de afgelopen jaren na analyse van diverse knalvuurwerksoorten, een ontmoedigingsbeleid tegen dit soort vuurwerk gevoerd. Enkele soorten staan hierdoor op de lijst van illegaal vuurwerk.
Het KBS gaat onverkort door met het steeds in balans brengen van de vuurwerktraditie en veiligheid. “Wij kunnen dit echter niet alleen, uw bijdrage en verantwoordelijkheid als gemeenschap zijn van eminent belang in deze. Aan de slachtoffers wensen wij een spoedig herstel”, laat het KBS weten.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald