“Ik heb veel mooie herinneringen aan mijn geboorteland. Het is onderdeel van mijn familiegeschiedenis en mijn roots. Suriname is het enige land ter wereld waar iemand zoals ik kon worden geboren, dankzij de unieke mix van bevolkingsgroepen. Daar ben ik trots op.” Woorden van de Nederlandse politica Vayhishta Miskin in gesprek met de Ware Tijd. “Een gezonde samenleving in Suriname ligt mij na aan het hart. Ik wens iedere Surinamer en het land het allerbeste. Het is tenslotte de plek waar ook mijn voorouders zijn geboren.”
Tekst Steven SeedoADVERTISEMENT
Beeld privécollectie
Vayhishta Miskin werd als baby door haar ouders naar Nederland meegenomen. Ze is er als kind regelmatig met vakantie gekomen, maar is al geruime tijd niet in Suriname geweest. Miskin heeft geen plannen om er te komen wonen. “Zeg nooit, nooit”, geeft ze toe. “Maar mijn focus ligt op dit moment op het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, waar ik woon, werk, mijn kinderen opvoed en waar een groot deel van mijn familie woont. Ik heb van jongs af aan een groot netwerk opgebouwd.”
“Zelfs na het verlaten van het ouderlijke huis heb ik nooit overwogen ergens anders te gaan wonen. Zuidoost is en blijft mijn stadsdeel”
De 38-jarige Miskin is namens BIJ1 lid van het dagelijkse bestuur van het stadsdeel. “Eerlijk gezegd had ik niet gedacht politiek actief te worden. Het begon onverwachts”, vertelt ze. Wel had ze zich wel altijd ingezet voor een betere samenleving, onder meer als vrijwilliger bij een sportorganisatie voor kinderen en jongeren, als voorzitter van een jongerenadviesraad en als vakbondsmedewerker. “In een democratie kun je je inzetten voor de samenleving en waardering ontvangen. Dat gebeurde in Zuidoost.”
Miskin over hoe ze in de politiek terechtkwam. “Mijn betrokkenheid bij BIJ1 begon in 2017 met het uitdelen van flyers en leidde uiteindelijk tot mijn huidige functie als lid van het dagelijks bestuur. Ik vertegenwoordig nu een groot deel van de lokale bevolking en daar ben ik trots op.”
Inspiratie
Miskin omschrijft de Nederlandse politiek als ‘dynamisch’. “De partijen die nu aan de macht zijn, hebben een ander wereldbeeld dan ik. Ik wil daar een positiever perspectief tegenover zetten. Daarom ben ik blij dat ik lokaal de mogelijkheid heb om dat te doen. Ik waardeer alle bewoners, ongeacht hun afkomst, religie of sociaaleconomische status. In mijn werk als portefeuillehouder Inclusie en Diversiteit zorg ik voor bewoners met papieren, maar ook zonder papieren. Zoals u weet bevinden zich hier ook mensen uit de diaspora. Sowieso wonen er in mijn stadsdeel veel mensen uit de diaspora; zo een 27 procent van de bewoners.”
Ze blijft trouw aan haar principes. “Mijn plan is om mezelf te blijven. Mijn loopbaan is verrassend verlopen door oprechte interesse in mensen en door oplossingsgericht te werken. Sommigen noemen dat activistisch, maar ik zie het als de snelste route van probleem naar oplossing. Dat blijf ik doen: trouw zijn aan mezelf en de wereld een beetje mooier maken. Wat ik in de toekomst ga doen? Geen idee, maar het zal altijd te maken hebben met het verbeteren van de samenleving.”
De politica haalt veel inspiratie uit haar familie. Haar oom, vakbondsleider en voormalig minister Michael Miskin en haar ouders, hebben haar geleerd zich in te zetten voor de goede zaak, hoe moeilijk het soms ook is. “Als baby kwam ik in Zuidoost, toen vooral bekend als de Bijlmer, te wonen. Dat was geen bewuste keuze, maar het is wel de plek waar ik ben opgegroeid en waar ik mij thuis voel.”
Onbezorgde jeugd
Haar jeugd in Zuidoost omschrijft Miskin als onbezorgd. “Gamen en social media speelden geen grote rol; mijn vriendinnen en ik waren vooral buiten. De hele buurt hield een oogje in het zeil. Dat gun ik de jongeren van nu ook.” Ze merkt dat er tegenwoordig meer verbinding is met jongeren uit andere stadsdelen. “Vroeger bleven we vooral in Zuidoost, dat was ons centrum van de wereld.”
Miskin koos er bewust voor om daar te blijven wonen. “Zelfs na het verlaten van het ouderlijke huis heb ik nooit overwogen ergens anders te gaan wonen. Er is hier nog steeds veel groen en mensen gunnen elkaar ruimte om hun eigen leven te leiden, zonder direct te oordelen. Zuidoost is en blijft mijn stadsdeel.”
Vayhishta Miskin heeft vijftien jaar gewerkt bij de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), de grootste Nederlandse vakbond, waarvan zes jaar voor stichting FNV Mondial. “Ik begon als vakantiekracht en groeide door naar projectsecretaresse en later managementassistent van een dagelijkse bestuurder. Ik ben ook bestuurssecretaris geweest. In mijn laatste jaar werkte ik als organizer op Schiphol.”
Naast haar werk in de politiek blijft Miskin zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid en inclusie. Haar jarenlange ervaring in de vakbond en haar werk binnen het stadsdeelbestuur helpen …
- OKB vraagt president maatregelen te treffen in case Wendy J…..
- Militaire vakbond toont eensgezindheid en dringt aan op str…..
- Hess gaat niet-ontwikkelde olieconcessies teruggeven aan Gu…..
- REKENKAMERVERSLAG 2024 REDEN TOT HOOP..
- OKB wil maatregelen tegen CHS-ondervoorzitter Jap-A-Joe..
- Politieke inmenging bij verkiezingen onacceptabel, stelt On…..
- Alcohol..
- Reactie op: ‘Kookvideo met mogelijk grote gevolgen…..
- Politie Santodorp beëindigd 6- jarige vete tussen jeugdigen…..
- Edward Belfort wordt toch van kandidatenlijst NDP geschrapt..
- Donnevan Rellum schiet Transvaal vanaf de witte stip langs …..
- Rodney Oldenstam doet wederom gooi naar voorzittershamer SV…..
- OKB: Naam Belfort geschrapt van kandidatenlijst..
- OKB verduidelijkt procedure na overlijden NDP-kandidaat Bel…..
- De koers..
- President Santokhi eert artsen van niertransplantatiemissie…..
- SLACHTOFFERS SEKSUEEL MOLEST EN DE POLITIEK..
- Inbraak bij CBB; geen fysieke beveiliging..
- OKB: Edward Belfort wordt geschrapt van kandidatenlijst..
- ‘Stijgende wisselkoers werkt onzekerheid in de hand’..
- Breaking: Opnieuw inbraak bij hoofdkantoor CBB; afdeling Pa…..