PARAMARIBO – Ex-president Desi Bouterse bleek een bijzondere band te hebben met buurland Guyana en politici in dat land. Zo bleek al gauw na zijn overlijden en bij zijn uitvaart. De band met het westerbuurland was van dien aard dat de Guyanese regering in de jaren ‘90 geweigerd heeft een arrestatieverzoek van Nederland te honoreren. Zowel met de coalitie- als oppositiepartijen bleek Bouterse goede betrekkingen te hebben gehad, relaties die terug gaan tot de periode vanaf hij in 1980 een succesvolle staatsgreep pleegde en de democratisch gekozen regering van toenmalig premier Henck Arron afzette.
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken van Guyana, Clement Rohee, zegt dat hij geweigerd heeft een verzoek van de toenmalige Nederlandse ambassadeur voor Suriname en Guyana om Bouterse te arresteren tijdens een tussenstop in Guyana, te honoreren. Rohee plaatste zondag een passage hierover in zijn memoires op zijn Facebook-pagina.
“Ik herinner me dat ergens tussen 1993 en 1997, toen ik minister van Buitenlandse Zaken van Guyana was, de niet-ingezeten Nederlandse ambassadeur in Suriname, geaccrediteerd in Guyana, een beleefdheidsbezoek bracht aan mijn kantoor. Tijdens ons gesprek bracht hij twee controversiële kwesties ter sprake. De eerste had te maken met een internationaal arrestatiebevel voor Bouterse dat door zijn regering was uitgevaardigd. De ambassadeur wilde dat de Guyanese regering uitvoering zou geven aan het bevel door Bouterse te arresteren tijdens een tussenstop die hij zou maken op onze internationale luchthaven in Timehri, waar de Nederlandse autoriteiten een vliegtuig zouden hebben klaarstaan om hem naar Nederland te vliegen”, aldus de passage uit Rohee’s boek ‘My Story My Song’.
Rohee verder: “Ik heb het verzoek afgewezen op grond van het feit dat wij ten eerste niet over een officieel arrestatiebevel voor Bouterse beschikten, ten tweede dat een dergelijke stap schadelijk zou zijn voor de betrekkingen tussen Guyana en Suriname en ten derde dat het ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de enorme Guyanese bevolking in het buurland”. Rohee zei desgevraagd aan nieuwssite Demerarawaves dat de Nederlandse ambassadeur hem had verteld dat het arrestatiebevel te maken had met mensenrechtenschendingen waar Bouterse toen van verdacht werd.
De voormalige Surinaamse leider goede betrekkingen met hoge functionarissen van de People’s Progressive Party (PPP) en het People’s National Congress. Voormalig PPP-secretaris-generaal Donald Ramotar en voormalig minister van Staat in de door PNCR geleide coalitie, gepensioneerd luitenant-kolonel Joseph Harmon reisden zaterdag naar Suriname om hun laatste eer te bewijzen aan Bouterse. Zij spraken lovende woorden over Bouterse en wat hij volgens hun voor Suriname en het Caribisch gebied heeft betekend. Ook heeft Bouterse volgens hun bijgedragen aan de goede vriendschappelijke billaterale relaties tussen Suriname en Guyana.
In een video-boodschap afgelopen zaterdag bij de uitvaartceremonie zei Guyana’s voormalig vicepresident Moses Nagamootoo, dat hij en Bouterse gedurende meerdere jaren ook een hechte broederlijke relatie hadden en dat de overleden politicus goede politieke betrekkingen had met de PPP. Nagamootoo memoreerde dat hij de toenmalige president van Guyana, Janet Jagan, naar Suriname vergezelde, waar Bouterse de “onbreekbare” vriendschap tussen Guyana en Suriname had bevestigd en later aankondigde dat er een brug over de Corantijnrivier zou worden gebouwd. Hij prees hem ook als een man die buitengewone strijd en offers had geleverd om de koloniale erfenis van verdeeldheid en onderdrukking te overwinnen.
Ex-president tevens ex-bevelhebber van het Nationaal Leger, Bouterse, overleed op 23 december vorig jaar op zijn schuiladres, na bijkans een jaar lang op de vlucht te zijn geweest voor justitie. Hij verscheen op 12 januari vorig jaar niet bij de gevangenis om zijn te beginnen met het uitzitten van zijn gevangenisstraf. Bouterse werd samen met vier andere ex-militairen in december 2023 door het Hof van Justitie veroordeeld voor de moord op 15 mannen op 8 december 1982 in Fort Zeelandia. De toenmalige bevelhebber kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar en de overige veroordeelden 15 jaar. Drie van hen, Stephanus Dendoe, Ernst Gefferie en Benny Brondenstein, zitten sinds 12 januari vorig jaar in de strafinrichting te Santo Boma, terwijl Bouterse en zijn toenmalige lijfwacht Iwan Dijksteel onderdoken. Dijksteel is nog steeds voortvluchtig.
- Janiek Pomba 4e keer winnaar Bigi Broki 10K snelloop..
- Overwegend bewolkt met momenten van zonneschijn..
- Read: vakbeweging moet zich verzetten tegen mensen met twee…..
- Excessive alcohol consumption among youth during Owru Yari..
- SZF Director Harkisoen: “We do not pay for medical referral…..
- Deel aannemers vuilophaal legt werk neer vanwege betalingsa…..
- Paus benoemt eerste vrouw op toppositie in Vaticaan..
- The return of Mister Lasmibalsing: Jörgen Raymann captivate…..
- Canada: Trudeau treedt na negen jaar af als premier..
- Worstverkoper na woordenwisseling met klant onder bedreigin…..
- Wetsvoorstel ingediend om president, vicepresident en minis…..
- Jeugdzaken KPS zet nieuwe banners in tijdens voorlichtingss…..
- Jongeren Matawai eisen betrokkenheid en ontwikkeling in eig…..
- Van der San: “Leaders are mediocre and narrow-minded”..
- Statistische informatie agrarische sector wordt na zestien …..
- ONLINE BEKENDMAKING_ Werkzaamheden damwanden..
- STOP de GENOCIDE & SCHOLASTICIDE in GAZA...
- Fireworks period ends with 6 injuries..
- Column: Geest van racisme in de fles houden..
- Politiebericht over omgekomen truckbestuurder Goliath gebie…..
- Toekomst NDP: Het leven gaat ook na Bouterse gewoon door..