‘Wereld Kanker Dag’ is een internationale bewustwordingsdag waarbij wereldwijd wordt stilgestaan bij de ziekte kanker en de impact ervan. Het wordt jaarlijks gehouden op 4 februari en hiermee tracht de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie (vaccinatie), detectie (screening) en behandelingen aan te moedigen. Kanker is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. In Suriname is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal sterfgevallen door kanker is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De meest voorkomende kankersoorten in Suriname zijn borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker bij de vrouwen en prostaatkanker, longkanker, darmkanker en kanker in het hoofd-halsgebied bij de mannen.
Vaccinatie- en screeningsprogramma’s zijn effectieve manieren om de last van bepaalde soorten kanker te verminderen, stelt het ministerie van Volksgezondheid. ‘Zorg ervoor dat kinderen gevaccineerd worden voor Hepatitis B (pasgeborenen binnen 24uur na geboorte) en Humaan Papilloma Virus (meisjes 9-13 jaar die nog niet seksueel actief zijn), die de kans op baarmoederhalskanker verkleind. Veel kankers hebben een grote kans op genezing als ze vroeg worden ontdekt en adequaat worden behandeld. Laat regelmatig screenen op darmkanker (mannen en vrouwen ≥ 50 jaar), borstkanker (vrouwen ≥ 50 jaar) en baarmoederhalskanker (vrouwen (≥ 23 jaar)’, aldus het ministerie.
Volgens de WHO kunnen ongeveer 40% van alle kankergevallen voorkomen worden door de belangrijkste risicofactoren te vermijden. Deze zijn tabaksgebruik, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding (voedingsmiddelen met een hoog suiker-, zout- en vetgehalte, bewerkt vlees (worst, corned beef) en rood vlees (>2x per week) en niet/weinig bewegen (<150 minuten per week).
In verband met de bewustwordingsdag, heeft de PAHO/WHO een webinar gepland ‘Timely and quality access to medicines and supplies for cancer prevention and control’. Dit evenement zal deskundigen en vertegenwoordigers van belangrijke organisaties samenbrengen om de uitdagingen en kansen in de strijd tegen kanker aan te pakken, vooruitgang en ervaringen te delen en toezeggingen te doen om de toegang tot medicijnen in de regio te verbeteren.
Mensen met kanker en hun naasten hebben de nodige zorg en begeleiding nodig. ‘We hebben elkaar nodig om de impact van kanker te verminderen’.
- Voorzitter CHof stelt secretaris ter beschikking van minist…..
- VHP Gendercommissie wil meer vrouwen betrekken bij de beslu…..
- Meteodienst: Afwisseld zonnig en bewolkt..
- De Breekbare Fundering van Macht: Betrouwbaarheid en Morele…..
- Omstreden ‘Terugroepwet’ gewijzigd..
- De stroomtarieven (1): ‘De rommel die in de kostprijs was i…..
- Zunder weerspreekt achteruitgang in salaris ambtenaren..
- IBC en Diaspora Business Summit bieden unieke kansen voor S…..
- Caricom-voorzitter wil waardige uitlevering illegalen uit A…..
- Politieke partijen kunnen bij wet Assembleeleden terugroepe…..
- Narcoticabrigade houdt drugsverdachte aan; illegale sigaret…..
- Suriname en CCRIF in gesprek over rampenbeheer..
- DNA lanceert Suriname Conservation Caucus..
- DOE/A20 presenteren techneut Andrew Baasaron als lijstrekke…..
- Xavier Dewassie door opschuiving in Jeugdraad Suriname..
- Dharm Mungra: “Wij hebben geen containers met voedsel nodig…..
- Leerlingen met gehoorbeperking willen niet afhankelijk zijn…..
- Bushouders roeren zich; eisen betaling en nieuwe tariefsaan…..
- Voedselpakketten uit India goedgekeurd voor consumptie..
- Maduro sluit grens met Brazilië en mobiliseert 150.000 mili…..
- Kwestie Pikin Saron: Kritische reflectie op rechtspraak..