Van Trikt: 14 maanden cel voelt aan als 15 jaar

Robert van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zei op de zitting dinsdag dat hij 14 maanden vastzit, maar het aanvoelt aan als 15 jaren. “Ik heb niet gestolen en heb niets verduisterd. Ik heb geen intentie gehad de bank te benadelen. Ik leg mij neer bij uw besluit mevrouw de rechter”.Officier van Justitie Cynthia Klein heeft gevraagd aan Van Trikt of Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs op de hoogte was van de contracten die gesloten zijn met het Belgische bedrijf Clairfield. “Mevrouw de rechter alle directieleden zijn op de hoogte van de contracten”. Echter kan Van Trikt zich niet specifiek herinneren of Hausil aanwezig was bij de meeting toen de contracten werden besproken. Hij is van mening dat zij als directielid wel de informatie heeft gekregen.

“Wat zijn jullie in België gaan doen. Zijn jullie op familiebezoek geweest?” vroeg Irvin Kanhai, raadsman van de ex- governor aan zijn cliënt tijdens de zitting. Hierop gaf Van Trikt aan dat Hausil aanwezig was tijdens de gesprekken met Clairfield in België. Er zijn verschillende sessies geweest waaronder ook met Ashween Angnoe zakenpartner van Orion, die eveneens verdachte is in deze zaak. Eerder heeft Hausil aangegeven dat zij niet op de hoogte was van de zaken met Clairfield.

De rechter heeft het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling van beide verdachten aangehouden tot de volgende zitting. “Ik verwacht niets, we kijken wat de rechter gaat doen. De rechter gaat nog wat stukken bestuderen met name het rapport van Kroll. Daarna gaat ze een beslissing geven over de verdere vrijheidsbeneming” zegt Kanhai na afloop van de zitting. Kanhai meent dat uit het rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Kroll nu blijkt dat zaken anders zijn dan eerder aangegeven. Zo is het volgens hem nu duidelijk dat de bedragen die zijn betaald, marktconform zijn. Volgens Kroll zijn zulke bedragen en voorschotten gebruikelijk.

Van Trikt voerde aan dat het erop lijkt dat Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën en Hausil,  onder één hoedje hebben gespeeld. “Dat geeft hij aan en dat blijkt overigens ook uit dat dossier hoor, daar zijn er feiten voor,” zegt Kanhai. Hij geeft verder aan dat Angnoe verschillende projecten heeft uitgevoerd die nuttig zijn voor de moederbank.

De officier van Justitie vroeg of de aanwezigheid van Angnoe in België geen conflict of interest was aangezien de bank voor de kosten opdraaide en hij zijn bedrijf vertegenwoordigt. Angnoe gaf aan dat op basis van een fixed fee overeenstemming is bereikt voor de kosten. “Soms zijn er minder of soms zijn er meer kosten”. Angnoe voerde aan dat in België verschillende opdrachten zijn uitgevoerd. Er zijn brainstormsessies geweest over de huidige positie en de toekomst van de CBvS. Deze zaak wordt verder behandeld op 29 april.

Raoul Lith ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com