Van Emden bereid opengevallen NDP-plek in DNA in te nemen

13/02/2021 10:01 – Gilliamo Orban

Wilsientje van Emden zal bewilligen om de opengevallen plek van Sergio Akiemboto in te nemen. Met deze stap breekt ze mogelijk met de partijdiscipline in de NDP om als ‘één’ man achter de ex-parlementariër te staan.-. : collectie Wilsientje van Emden  
PARAMARIBO – Wilsientje van Emden (48) zal zeker bewilligen, als ze wordt aangewezen om de opengevallen plek door het uittreden van Sergio Akiemboto in De Nationale Assemblee (DNA) in te vullen. Zij staat tweede op de NDP-lijst van Brokopondo voor de verkiezing van 25 mei. Akiemboto verloor donderdag een kortgeding dat hij had aangespannen om zijn op 5 januari opgegeven plek in het parlement weer in te nemen. “De NDP heeft mij op de DNA-kandidatenlijst geplaatst en dat zegt al alles”, antwoordt Van Emden op de vraag of ze niet eerst een sein van de partijleiding moet krijgen om de DNA-post in te vullen. Zij kijkt nu de kat uit de boom. Akiemboto heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.
Structuren en coördinatoren van de NDP in Brokopondo schaarden zich vorige week in een verklaring achter Akiemboto, nadat DNA-voorzitter Marinus Bee had meegedeeld dat de NDP’er geen assembleelid meer is. De eerste handtekening onder de verklaring was die van Van Emden, gevolgd door onder andere Gregory van der Kamp, derde op de NDP-lijst van Brokopondo. “We hebben dat gedaan om Akiemboto te ondersteunen”, zegt Van Emden.
Zij is sinds 1996 onderwijzeres, eerst op een basisschool tot 2009 en nu is ze verbonden aan de avondmulo te Brownsweg. De politica wil niet op zaken vooruitlopen, en wil daarom nog niet zeggen waarvoor ze zich zal sterk maken voor Brokopondo. Zij heeft tijdens de afgelopen verkiezingen 462 stemmen behaald.
Parlemenstvoorzitter Martinus Bee zegt in gesprek met de Ware Tijd dat het proces om de opengevallen plaats in te vullen al is ingezet. Zo heeft hij een brief geschreven naar het hoofdstembureau van Brokopondo. Dat heeft hij gedaan nadat hij vorige week het parlement had meegedeeld dat Akiemboto geen deel meer uitmaakt van DNA. Het kortgeding dat Akiemboto had aangespannen tegen de staat, heeft hem niet weerhouden de brief te verzenden.
Frederik Finisie, die bij de verkiezingen districtscommissaris was en daarmee voorzitter van het hoofdstembureau van Brokopondo, zegt nog geen brief te hebben gekregen. Zodra hij het schrijven in handen heeft, zal hij Van Emden hiervan op de hoogte stellen. “Ze kan dan bewilligen”, zegt Finisie. Hij was 22 jaar parlementariër van Brokopondo namens de NDP en is op 1 augustus 2018 afgezwaaid als DNA-lid, om districtscommissaris te worden. “Ik zal de case volgens de wet afhandelen”, zegt Finisie.
Akiemboto had op 5 januari op eigen verzoek zijn lidmaatschap van DNA beëindigd, maar kwam enkele weken daarna hierop terug na het verzoek van de achterban in Brokopondo en gesprekken met verschillende personen. Toen Bee weigerde hem weer toe te laten heeft het nu toenmalig assembleelid via de rechter geprobeerd zijn gelijk te halen, maar verloor. “De democratie heeft gewonnen. Ik heb niets tegen de heer Akiemboto en heb conform de wet gehandeld”, reageert de voorzitter.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname