Wilsientje van Emden (NDP) heeft tijdens de behandeling van de suppletoire begroting 2024 opnieuw aandacht gevraagd voor de Johannes Weeweeschool in Brownsweg, die nog steeds niet is aangesloten op het elektriciteitsnet. “Hoe lang nog?” vroeg Van Emden aan de regering.
De school, waar ook een avond mulo gehuisvest is, draait momenteel slechts 1 tot 2 klokuren per dag, afhankelijk van het weer. Dit komt omdat de school, door het gebrek aan elektriciteit, vroeg sluit wanneer het donker wordt.
Van Emden benadrukte dat de school wel al operationeel is, maar dat de leerlingen vanwege de situatie onvoldoende leerstof krijgen. “Ik weet niet of de minister hiervan op de hoogte is, maar ik hoop vandaag antwoord te krijgen, want ik heb dit meerdere malen gevraagd”, zei de NDP-parlementariër.
Ze meent dat onvoldoende leerstof gevolgen kan hebben voor de prestaties tijdens examens. “Aan het einde gaat men de school peilen en zeggen dat zo’n school weinig geslaagden heeft, maar niet dat de leerlingen weinig leerstof hebben gehad doordat de regering niet in staat was om elektriciteit te plaatsen voor de school”, stelde de parlementariër.
Daarnaast bracht Van Emden het probleem van de parttime leerkrachten ter sprake. “De parttimers wachten nog steeds op hun vergoeding. Waarom moeten ze nu zes maanden of een jaar wachten? Een paar van die parttimers werken nu al niet meer, want ze raken gedemotiveerd.”
Van Emden stelde verder dat het vervoer van leerkrachten een groot probleem is. “Kunnen we nu niet denken in termen van een toereikende vervoerstoelage voor individuele leerkrachten om zelf hun standplaats te bereiken?” vroeg ze. Dit zou volgens haar een oplossing kunnen zijn voor het transportprobleem dat veel leerkrachten ervaren.
Over het budget dat voor lonen en salarissen was opgebracht op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wees Van Emden erop dat er minder middelen zijn gebruikt. Dit komt doordat veel leerkrachten het moeilijk hebben in Suriname en besluiten te vertrekken.
“Heel veel leerkrachten zien het niet meer zitten in Suriname, dus ze trekken weg. Daarom is het niet vreemd dat er minder middelen zijn gebruikt dan eerder aangegeven”, merkte ze op.
Ten slotte voegde Van Emden eraan toe er een verschil is in de begroting voor nieuwbouw, renovatie en rehabilitatie van scholen. “Bij de aanvullende begroting zie ik SRD 26 miljoen, maar bij de vorige begroting was het SRD 16 miljoen. Was er dan autorisatie gegeven voor nieuwbouw of rehabilitatie? Niet dat het teveel is, het kon meer zijn, maar er is een verschil, dus ik hoor graag waarom”, aldus van Emden.
- SWM DIENSTVERLENING BAR SLECHT..
- ASSEMBLEERUZIES VERRUWEN..
- DNA werkt na 34 jaar aan nieuw Reglement van Orde..
- De goede dief..
- Suriname beschikt binnenkort over gezondheidseducatiecentru…..
- Tarnadi slaat alarm over gronduitgifte in natuurreservaat P…..
- G7 steunt Oekraïne, Zelensky wil einde oorlog..
- LENEN VAN HET VOLK..
- Dialysezorg in Suriname getild naar een hoger niveau..
- 48 verpleegkundigen en 16 technici krijgen dialysetraining..
- In de ochtend bewolkt, later onweersbuien..
- Vrouwelijke verdachte aangehouden ter zake overtreding van …..
- Landelijk Woningbouw Programma biedt financieringsopties..
- Xi zegt samen te zullen werken met Trump tijdens ontmoeting…..
- Vandaag tweede verzoeningspoging te Mapane..
- Temperatuur zondag tussen 22˚ en 34˚Celsius..
- Column: Verliezen van Canada bepaald geen schande..
- Raghoebarsing: Maandelijks SRD 400 miljoen uit brandstof..
- Stuurgroep Landelijk Woningbouw koppelt toekomstige huiseig…..
- Debie uit zorgen over toename van Skalians op de Marowijner…..
- Suriname heeft eigen protocol voor aanpak suikerziekte..