Bestuurskundige Eugène van der San benadrukt dat er duidelijke grenzen zijn bij het toekennen van staatsdecoraties. Volgens hem dient een decoratie uitsluitend te worden uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. In gesprek met LIM FM ging Van der San in op de kritiek uit de samenleving over het besluit van president Chan Santokhi om ministers te decoreren.
Hij stelt dat een vertrekkende president zich idealiter zou moeten richten op het afhandelen van lopende zaken, en dergelijke handelingen beter achterwege kan laten. Toch wijst hij erop dat ook voormalige presidenten Ronald Venetiaan en Desi Bouterse ministers hebben gedecoreerd.
“Als Santokhi het ook doet, kan men niet zomaar stellen dat het niet mag. Maar het moet wel terecht zijn. Een decoratie is er voor mensen die daadwerkelijk hebben gepresteerd,” aldus Van der San. Hij waarschuwt dat personen zonder noemenswaardige prestaties niet in aanmerking zouden moeten komen voor een onderscheiding.
“Er zijn grenzen. Wie niets heeft gepresteerd, hoort ook geen erkenning te krijgen,” stelt hij. Van der San verwijst naar de directeur van het Kabinet van de President voor de motieven achter de recente decoraties.
Volgens de officiële procedure moet een decoratie voorgedragen worden via een verzoekschrift van een organisatie of vereniging. De decoratiecommissie beoordeelt dit verzoek, waarna het staatshoofd een besluit neemt.
Als deze decoraties zijn toegekend in het kader van 50 jaar Srefidensi, is het moment van uitreiking volgens Van der San ook ongeschikt. “Sommige mensen halen die datum mogelijk niet, dus hun waardering is dan vervroegd gegeven. Maar zulke onderscheidingen horen juist niet te vroeg te worden uitgereikt,” zegt de oud-directeur van het Kabinet van de President.
Hij besluit met een waarschuwing: “Deze kwestie moet worden opgehelderd, anders heeft dat gevolgen voor het aanzien van de zittende regering.”
- SEOGS 2025: Surinames grootste energie-evenement maakt spro…..
- RAVAKSUR wenst uitgenodigd te worden door NDP voorzitter Je…..
- Politieactie Wilhelminastraat: 18 bromfietsen en 1 auto in …..
- Verdachte ingerekend voor neerschieten man..
- 180 jaar Nederlandse boeren in Suriname: een grootse vierin…..
- Politie houdt schutter aan na schietpartij en beroving in P…..
- Coalitievorming een stoelendans om aan de macht te blijven..
- OM onderzoekt lek missives president: wie heeft gelekt?..
- Titelgevecht lonkt voor Bigi Boy na debuutsucces..
- Koerschaos en coalitie-onzekerheid: een explosieve mix..
- Strafzaak tegen Kromosoeto en medeverdachten hervat..
- Boetes en herstelverplichting bij politieactie tegen bromfi…..
- Presidentswoordvoerder doorbreekt stilte maar blijft vaag o…..
- Haalt de Staat Suriname het jaar 2050?..
- NDP-presidentskandidaat Simons bezoekt AZP en bespreekt uit…..
- OKB beslist op 20 juni over bindend verklaren verkiezingsui…..
- Guyanese minister: “Gesprekken over Corantijnbrug in vergev…..
- OKB beslist op 20 juni over geldigheid verkiezingsuitslag..
- Vastgoedsector Suriname geblacklist door CFATF..
- Verkiezingsuitslag nog niet bindend: OKB beslist vrijdag..
- CBvS: ‘Onzekerheid op valutamarkt zet koers onder druk’..