Vakbonden, volk van Suriname worden bedrogen: OMO’s mislukt, SRD-koers niet te stoppen

De koers van de SRD is niet te stoppen; de rentelasten van de OMO’s zijn ondertussen opgelopen naar SRD 5 miljard. Door de mislukte Open Market Operations (OMO’s) is het volk een lening van SRD 5 miljard aangegaan in de vorm van rentebetalingen aan de banken van Suriname. Dit geld is door deze regering, in naam van het Surinaamse volk, geleend bij het IMF en moet ooit worden terugbetaald aan het IMF.
Erger nog, de SRD 5 miljard aan rente die is betaald voor de OMO’s en bij een klein groepje is terechtgekomen, heeft de maatschappelijke geldhoeveelheid juist doen toenemen. Terwijl de bedoeling van de OMO’s juist was om het aantal SRD’s in de samenleving af te romen. Met andere woorden: de hond heeft zichzelf, alleen in Suriname, in zijn eigen staart gebeten.
Met Potros Chan als ‘topeconoom’ (genomineerd voor de Nobelprijs voor Monetaire Verkwanseling) en zijn adviseurs, waaronder ook Roemer en zijn directeuren, heeft Suriname de maatschappelijke geldhoeveelheid vergroot met nog eens SRD 5 miljard aan rentebetalingen aan de banken. Dus, de maatschappelijke geldhoeveelheid is juist groter geworden terwijl het doel van de OMO’s was om deze kleiner te maken, zodat de SRD schaarser en duurder zou worden, en daardoor zou stabiliseren. Het is dan ook niet raar dat de SRD-koers nerveus omhoog beweegt.
Waarvoor betaalt u SRD 5 miljard aan rentelasten op de OMO’s?Om uzelf armer te maken en de banken van Suriname rijker te maken! Wie, in de wijde wereld, leent geld om zichzelf armer te maken? Toch is dat precies wat er is gebeurd. De vorige regering onder Bouterse leende samen met Hoefdraad geld; nu doet Chan precies hetzelfde.
Welke leider en zijn domme adviseurs lenen geld om het volk van een land armer te maken? Het antwoord is: alleen Surinaamse leiders! Eerst deed Bouterse het samen met Hoefdraad en nu doet Potros Chan hetzelfde. Beide leiders beweren het beste voor te hebben met het volk, maar de resultaten spreken voor zich.
Door de eis van het IMF en de zegen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) om de koers vrij te geven, is de koopkracht van het volk compleet vernietigd. Terwijl het volk lijdt, hebben de banken 5 miljard SRD aan rente ontvangen, zonder dat de SRD-koers gestabiliseerd is.
Vakbonden en volk gepakt met 15 procent koopkrachtversterkingDe vakbonden hebben een koopkrachtversterking van 15 procent gekregen, terwijl ze een inflatie van ruim 300 procent en daarmee een enorme koopkrachtvernietiging moesten slikken als gevolg van het IMF-beleid en het vrijgeven van de SRD-wisselkoers. De banken hebben de afgelopen jaren echter gratis gemiddeld 70 procent rente ontvangen, wat resulteerde in de SRD 5 miljard aan rentelasten.
In een eerder artikel waarschuwde ik al dat minister Raghoebarsing en de regering de vakbondsleiders voor de gek hielden, en dat de vakbondsleiders, die niet kunnen rekenen, op hun beurt de vakbondsleden hebben misleid. 15 procent koopkrachtversterking is een grap, een farce, puur bedrog.
Nu de koers de afgelopen weken nerveus een sprong heeft gemaakt van ongeveer 30 procent en de douanekoers is gestegen, worden importen duurder en zullen ook de winkelprijzen stijgen. Het volk gaat een zware periode tegemoet. Vooral degenen die in SRD’s verdienen, hebben niets aan de 15 procent koopkrachtversterking van de overheid.
ConclusieIk ben benieuwd hoe ze de SRD-koers gaan beteugelen. Hoe gaan ze de 5 miljard nieuwe, gecreëerde SRD’s blijven afromen? Dit is opnieuw een hard bewijs dat de oude politiek met de Viagra-partijen en de rollatorpolitici in 49 jaar geen beleid heeft weten te ontwikkelen om de SRD-koers te stabiliseren.
De gratis rente van SRD 5 miljard aan de banken heeft de maatschappelijke geldhoeveelheid sowieso met SRD 5 miljard doen toenemen. Als er geen tweede IMF-programma komt, staat Suriname voor een tweede devaluatieronde – een tweede ronde van koopkrachtvernietiging.
Waarom? Omdat sinds Bouterse en Hoefdraad niets fundamenteels is veranderd aan de Surinaamse economie. Ook Chan en zijn team hebben niets gepresteerd. Suriname blijft een import-junkie en een export-luilak. Er wordt te weinig verdiend en te veel uitgegeven.
Net als bij iedere verslaving: vandaag alcohol, morgen wiet, overmorgen heroïne en cocaïne, en uiteindelijk is er geen weg terug. Met 600.000 inwoners heeft de oude politiek er een grote failliete bende van gemaakt.
Chan en Co hebben Suriname met de komst van het IMF nog dieper in de problemen gebracht en dit zal nog lang zo blijven. Zelfs als Total straks het land overneemt, blijft Suriname (op Tigri na, want dat is Guyanees grondgebied) een kolonie van Frankrijk en de nog te arriveren oliebonzen. Suriname blijft een arme leen-junkie die keer op keer moet bedelen en lenen om haar verslaving te betalen.
Niemand wil de SRD; alleen een kleine groep incompetente nationalisten willen het ‘wc-papier’ in hun zak dragen. Zelfs …