Vakbond voor medewerkers callcenters

Er is genoeg reden om een vakbond op te richten voor callcentermedewerkers in Suriname. De werkomstandigheden in de sector zijn verre van ideaal, stelt vakbondsleider Lloyd Pool, een van de initiatiefnemers. “We zien dat personeel structureel onderbetaald wordt. De oprichting van de Bond Voor Alle Werkers (BVAW) is dan ook noodzakelijk,” zegt hij tegenover D-TV Express.
De nieuwe bond zoekt aansluiting bij de Unie van Assertieve Vakbonden (U.v.A.V.), de jongste vakcentrale van Suriname. Volgens voorzitter Jerrel Mac Intosh is er vanuit de medewerkers veel belangstelling om lid te worden. “Ze verdienen in sommige gevallen nog geen drie euro per uur. In Nederland ligt dat bedrag rond de dertien euro,” aldus Mac Intosh.
Naast de lage lonen kampen callcentermedewerkers ook met gezondheidsproblemen, zoals rugklachten, hernia’s en gehoor- of stemproblemen, zonder dat zij daar voldoende bewustzijn of bescherming voor hebben. De vakcentrale krijgt steeds vaker signalen van werkgerelateerde aandoeningen, maar de aanpak ervan ontbreekt grotendeels.
Toch benadrukt Mac Intosh dat de vakbond niet is opgericht om de strijd aan te gaan met Nederlandse eigenaren. “We zoeken juist een win-winsituatie voor alle partijen. Werknemers moeten vooral een redelijk loon ontvangen en in veilige omstandigheden kunnen werken.”
Volgens Pool zal de BVAW – die inmiddels rechtspersoonlijkheid heeft – optreden namens de medewerkers die zich aansluiten. “De bond zal als gesprekspartner optreden richting de directies van de bedrijven.”
Ook vanuit Nederland klinkt steun. Elly Heemskerk van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) noemt de oprichting een belangrijke stap vooruit voor werknemersrechten in Suriname. “Callcentermedewerkers vormen de ruggengraat van de klantenservice, maar werken vaak onder moeilijke omstandigheden. Via onder meer trainingen gaan we samen met onze Surinaamse collega’s daar verandering in brengen.”
De BVAW zet zich in voor eerlijke contracten, gezonde werkplekken, kwalitatieve hulpmiddelen zoals goede headsets en toegang tot training en ontwikkeling. Daarnaast wil de bond inzetten op collectieve onderhandelingen met werkgevers, om duurzame afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden in de sector.