Vakbond na overname FAI: ‘Het echte werk begint nu’

09/11/2020 05:54 – Aidy Pinas-Agodeba

De bacove-aanplant te Jarikaba. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Nu het bacovebedrijf FAI weer volledig Surinaams bezit is, is het voortbestaan van de onderneming veiliggesteld. De overname van het bedrijf was een noodzakelijke stap. Dit stelt vakbondsleider Dayanand Dwarka tegenover de Ware Tijd. Hoewel hij blij is met het besluit, verkeert Dwarka toch niet in een hoerastemming. FAI, dat vanaf vrijdag in Surinaamse handen is, is overgenomen met een schuld van vijftien miljoen US dollar.
Jaren geleden was het bacovebedrijf volledig Surinaams bezit, maar later kreeg Fruit Farm Group (Univeg) 90 procent van de aandelen en behield Suriname 10 procent. Het Belgische managementteam heeft zich eerder dit jaar teruggetrokken. Nu aan de privatisering een eind is gekomen, mag volgens Dwarka worden gesproken van een stap terug. Hij is benieuwd of de overheid het bedrijf weer zal privatiseren of het in public-private partnerschip zal exploiteren. “Er zijn een paar opties. Wat men zeker moet doen is lessen uit het verleden leren voor een betere aanpak.”
De vakbondsleider stelt dat het echte werk nu pas begint. Uit ervaring weet hij dat er grote uitdagingen zijn. Hij zegt dat het niet alleen een uitdaging voor de leiding is, maar ook voor de werknemers die het met een karig loon moeten doen, terwijl de economische situatie verslechtert. De omstandigheden in het bedrijf hebben de werkers gedemotiveerd en er zal dus ook gewerkt moeten worden aan hun motivatie.
Met de vorige regering was een traject uitgezet voor de overname van het bedrijf, nadat het managementteam van FAI in januari zonder enige kennisgeving was vertrokken. Dwarka vindt het jammer dat de vakbond niet bij het proces van overname is betrokken door de huidige regering, omdat de vakorganisatie een belangrijke belanghebbende is. Echter, hij blijft positief en staat klaar om een bijdrage te leveren aan het traject dat nu moet worden afgelegd. “We willen het samen doen, maar kunnen onze wil aan niemand opleggen.”
Collega vakbondsleider Rodney Cabenda vindt het niet erg dat de vakbond geen inspraak heeft gehad omdat de overname in het voordeel is van de arbeiders. Hij stelt dat de regering niet verplicht was om de vakbond te betrekken. Ook hij is blij met de overname en kijkt uit naar de volgende stap. Cabenda hoopt dat de regering zich aan haar woord houdt en de vakbond opneemt in de raad van commissarissen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname