US$ 10 miljoen retentie-dollars voor noodzakelijke goederen

De eerste tranche van retentie-dollars is toegewezen voor de import van noodzakelijke goederen. In totaal is ruim US$ 10 miljoen dollars beschikbaar voor de import van medicijnen, basisgoederen en brandstof. Aanvragen worden beoordeeld en deviezen worden volgens regels toegewezen. Voor aanvragen die aan de regels voldoen, worden er deviezen toegewezen. Importeurs van deze goederen kunnen zo aan valuta komen tegen een maximale koers van SRD 16,30 voor de Amerikaanse dollar.
Deze regeling heeft veel voordelen, schrijft het ministerie van Financiën en Planning in een persbericht. Importeurs hoeven hun dollars niet te betrekken bij speculanten. Deze goederen zullen daarom altijd beschikbaar zijn en ontstaat er rust op de valutamarkt. Verder zal de eerlijke en niet gemanipuleerde koers van SRD 16,30 het mogelijk maken om de prijzen in de winkels omlaag te brengen. Door regelmatig dollars beschikbaar te stellen, zal de koers verder stabiliseren.
RetentieregelingDe retentieregeling werd op 1 maart 2021 ingevoerd en betekent dat exporteurs verplicht zijn 100 procent van hun exportopbrengsten naar Suriname terug te brengen. Hiervan moeten zij 30 procent verkopen aan de Centrale Bank van Suriname tegen de koers van SRD 16,30. In de voorbereiding van deze regeling hebben vrijwel alle actoren hun ondersteuning toegezegd.
Tot nog toe hebben de meeste banken en cambio’s goed meegewerkt. Bij de stortingen heeft in het bijzonder de kleinschalige goudsector zich verantwoordelijk en nationaal opgesteld en is haar verplichting behoorlijk nagekomen. Exporteurs uit de overige sectoren worden opgeroepen om ook hun verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap te nemen en te voldoen aan hun verplichtingen. Enkele hebben reeds gehoor hieraan gegeven.
Een maatregel die ook ingevoerd is om de financiële markt te normaliseren, is de invoer van cash US-dollars, die via banken en cambio’s aan de gemeenschap aangeboden worden. Dit gebeurt nu regelmatig. De vorige week was er weer een zending. Banken, cambio’s en gemeenschap kunnen erop rekenen, dat dit gecontinueerd wordt zolang het nodig is.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald