Uniek Boomhut Museum zondag open: ‘Hoe wij hier ook samenkwamen’

“Het is een uniek moment voor de samenleving: de opening van het Boomhut Museum te Clevia Park, een natuur- en recreatiepark, met aandacht voor cultuur, natuur en gezondheid. Het museum is onderdeel van het park en was vijf jaar geleden al opgezet, maar in de afgelopen zes maanden is gewerkt aan het aanvullen en de herinrichting”, vertelt Sahiensha Ramdas, coördinator voor de geplande grootse opening zondag, aan de Ware Tijd. Het museum vertelt volgens haar een deel van de Surinaamse geschiedenis – ‘hoe ‘hoe wij ook hier samenkwamen’ – en toont een greep uit de rijke culturele diversiteit van Suriname.
Tekst en beeld Sharon Singh

Het museum bestaat uit zes boomhutten elk met een eigen platform. Elke boomhut vertelt de komst en of aanwezigheid van een bevolkingsgroep. Als eerste de Europahut, die vertelt over de komst van de Europeanen (Spanjaarden als eerste), die voet aan wal zetten in Suriname. Er is ook informatie over de eigenaren van plantage Clevia en de tijdsgeest (kolonialisme, handel) wordt door verschillende objecten, artefacten, voorwerpen, borden en producten uitgebeeld.

“Met de tours kunnen scholieren meer leren over de verschillende culturen in het land en kan hen ook meer waardering en respect worden bijgebracht voor elkaars cultuur”
Sahiensha Ramdas
Bij de tweede hut gaat het over de inheemse geschiedenis in het kort en hun cultuur met een aantal kenmerkende artefacten, objecten/’s en culinair erfgoed. In dezelfde trant is vormgegeven aan de rest van de boomhutten met het verhaal over de komst, cultuur en culinaire tradities van de marrons, Chinezen, Hindostanen en Javanen in Suriname. Bij het ontwerp van de boomhutten is ook rekening gehouden met de traditionele planten behorend bij de verschillende etniciteiten.
De boomhutten
De weerszijden van alle ingangen van de boomhutten zijn versierd met culturele stoffen, kleding en of objecten die in één oogopslag vertellen om welke bevolkingsgroep het gaat. Zo wordt de bezoeker bij de inheemse hut begroet met de kenmerkende rood-witte culturele stof en een katoenen schouderdoek. De marronhut ontvangt de bezoeker met pangi en heupdoeken.
Bij de Chinese hut wordt de gast verwelkomd met een gelukwensende tekst, terwijl de ingangen zijn versierd met zijden rode en gele stof in een vorm zoals die vaak te zien is in de Chinese architectuur. Geel symboliseert het koningschap en rood staat voor geluk en is traditioneel de kleur van vrolijkheid.
De Hindostaanse hut heeft bij de ingang twee in elkaar gevouwen handen – de universele namaste groet – en is herkenbaar met aan de muren vormen van Indiase oorsprong en glitterstof, zoals bij een typisch Hindostaans feest.
De laatste hut is de Javaanse, die met traditionele batik, wayang poppen en bamboe is versierd. In deze hut valt vooral de authentieke Javaanse bami en kurkuma bakabana op. Alle gerechten zijn ter plekke te koop bij de food court.

De eerste boomhut is de Europahut. Het interessante bij de vertellingen is dat Clevia Park, dat voorheen een koffieplantage was, in handen lag van Elisabeth Samson, de eerste vrije zwarte vrouw.Educatie
Het Boomhut Museum wil regelmatig tours verzorgen en events organiseren, zoals educatieve workshops, presentaties over cultuur, discussieavonden en culinaire activiteiten, zoals proeverijen. “Clevia Park is al intensief bezig met educatie van schoolkinderen en het boomhutmuseum draagt nu nog meer daar aan bij. Met de tours kunnen scholieren meer leren over de verschillende culturen in het land en kan hen ook meer waardering en respect worden bijgebracht voor elkaars cultuur”, legt Ramdas uit.
Bij nationale feestdagen en culturele hoogtij- en feestdagen worden de desbetreffende hutten extra belicht en worden activiteiten georganiseerd specifiek gelinkt aan de culturele groep. Dit jaar doet Clevia Park ook mee met MuseumN8, die volgende maand wordt gehouden.
Herbal Market
Naast de boomhutten zijn er andere activiteiten voor bezoekers: de Herbal Market, galerij, Wildlife Education Centre, natuurzwembad Tjoebloem en Shiatsu-massage. Sinds de oprichting van Clevia Park in 2018 is de Herbal Market (producten van kruiden en medicinale planten) een trekker geweest.
De Surinaamse kruiden en medicinale planten staan al jaren in de schijnwerpers en vanuit zijn beroep als arts heeft Jim Rasam, de oprichter van het hele museumcomplex, een bewuste keus gemaakt voor de inrichting van de markt. Er is een assortiment aan natuurlijke en veelal biologische producten, specerijen, sappen en Surinaamse theesoorten van medicinale planten, zoals siwiru en piyana oroi (inheems), citroengras, marva en moringa.
Verder worden honingsoorten, pure cacao en jamu-drankjes (vooral bekend bij Javanen) verkocht. Het is een oude Indonesische gezondheidsdrank. In de boomhutten wordt een deel van deze gezonde producten tentoongesteld.
Elisabeth Samson
Plantage Clevia heeft een boeiende geschiedenis, vooral door de betrokkenheid van de eerste vrije zwarte vrouw, Elisabeth Samson, bij het in cultuur brengen. Zij was één van de eerste eigenaren. In 1749 werd de grond door …