Unicum tijdens 21ste Bigi Broki Waka: Introductie Running Blind Suriname

Janiek Pomba prolongeerde zondagochtend zijn titel tijdens de Bigi Broki Waka, maar dat was niet het grootste nieuws van de traditionele loop over de Jules Wijdenboschbrug op de eerste zondag van het nieuwe jaar. Die eer viel te beurt aan de blinde en slechtziende lopers die als deel van Running Blind Suriname participeerden in de 5 en 10 kilometer hardloopwedstrijd. Na afloop werden ze daarom ook speciaal voor het voetlicht geplaatst in het nabijgelegen buurthuis Beekhuizen.

Tekst en beeld Terence Oosterwolde

Zabdai Zamuel, trainer en buddy in het project, loopt over van enthousiasme. Trots als een pauw verzamelt hij mensen bijeen voor de huldiging van de visueel beperkten. “We gaan verder komen”, klinkt hij vol overtuiging. Hij verwijst naar de slogan – ‘Feel the Growth’ – op de T-shirts van de groep blinden en slechtzienden. “We gaan groeien”, zegt hij zelfverzekerd.

“Laat die mensen meesporten, laat ze volwaardig sporten” Voorzitter Tony Pijpers

De veelzijdige Zamuel benadrukt hoe historisch dit moment is geweest. “Het leuke ervan is dat het de eerste keer is in de Surinaamse geschiedenis dat mensen met een visuele beperking en of blinden hebben meegedaan aan de vijf kilometer. Het is nog niet de 5K onder auspiciën van de Surinaamse Atletiekbond (SAB), but we are getting there … feel the growth, we komen.”

Prijzen

Hij dankte met name de stichting Bigi Broki Waka die de groep de ruimte heeft gegeven om dit unicum te verwezenlijken. Ook naar de verschillende sponsors sprak hij zijn erkentelijkheid uit. “Via Kuldipsingh hebben we prijzen voor de nummer één, twee en drie van de vijf kilometer kunnen bewerkstelligen.”

Tony Pijpers, voorzitter van stichting Running Blind Suriname, zegt desgevraagd tegen de Ware Tijd dat de prijsuitreiking geheel Zamuels idee is geweest. “Hij kwam met bekers en medailles. Het was een geweldig idee, want je focust je dan ergens op; op die prestatie. Het is dus niet alleen maar een beetje wandelen. Daarom is het mooi dat we de support hebben gekregen van echte topsporters en dat Dennis (Mac Donald, voorzitter SAB, … red.) erbij is. Hij heeft ons vanaf het begin ondersteund. Hij ziet er potentie in.”

Ook het National Paralympic Committee Suriname verleent ondersteuning, vertelt Pijpers. “Sterker nog, (Edward) Gessel traint elke week met ons. Hij is ook een buddy (mensen die de blinden/slechtszienden begeleiden en met hen meelopen tijdens de race, … red.), betrokken bij het geheel en ook fanatiek. Het is heel mooi zoveel ondersteuning, zoveel hulp, zoveel support, daar kunnen we alleen maar door groeien.”

Als derde uit de groep ging de bekende Biondi Misasi over de eindstreep. Hij liep met buddy Tom en kreeg zijn prijs van Pomba. De tweede plaats was voor Morcho, die het parcours zonder gids heeft afgelegd. Hij ontving zijn prijs van Genelva Diko, al enkele jaren actief in België, die zondag de 5 kilometer hardloopwedstrijd overtuigend op haar naam schreef.

Buddy’s

De snelste onder de visueel beperkten was Zefanja Hankers met stagiaire Marit als buddy. Hij kreeg zijn prijs uit handen van Dennis Mac Donald, voorzitter van de SAB en secretaris-generaal van het Surinaams Olympisch Comité. Net als Misasi heeft Hankers eerder Suriname met succes vertegenwoordigd tijdens mondiale paralympische wedstrijden.

Zamuel liet duidelijk merken hoge verwachtingen te koesteren voor Hankers. “Als we harder willen gaan, dan moeten we ervoor zorgen dat Zefanja een mannelijke begeleider krijgt”, maakte hij kenbaar.

Die zal ook worden gezocht. “We moeten kijken binnen de atletiekfamilie als er mensen zijn die zeggen van ‘san yu reken e p’sa. Ik wil ook iets terugdoen en ga met jullie meelopen. Als we harder willen gaan, zal dat moeten”, onderstreepte de trainer. “Maar belangrijk is dat we beginnen te bewegen en als het goed gaat, dan gaan we harder … of anders worden we gewoon beter.” Zamuel is op de donderdag- en zaterdagmiddag vanaf half vijf op de Roda-baan met de visueel beperkten.

Pijpers zegt tegen de krant dat het werven van buddy’s goed gaat. “Continu krijgen we nieuwe aanmeldingen, dus ook qua buddy’s groeien we, maar het moet gelijk opgaan. Dus we zijn nog bezig met mensen die qua potentie mee kunnen lopen als visueel beperkten, maar die misschien één of andere barrière hebben. Die proberen we ook te motiveren om mee te doen.”

Met de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS) wordt ook samengewerkt. “We hebben heel veel contact, komen op hun soos en hebben Running Blind ook bij hun gepropageerd en gepresenteerd. Het begint los te komen.”

Hard gewerkt

Het enthousiasme en de trots van Zamuel piekten toen hij Sharona Atmopawiro naar voren riep als eerste vrouw zonder zicht en of met een visuele beperking die de vijf kilometer heeft gelopen. “Het is natuurlijk de eerste …