Ruim $ 700.000 nodig voor aanpak
Tekst Ivan CairoBeeld Euritha Tjan A Way
Door de aanhoudende droogte in het binnenland zijn circa 40.600 mensen getroffen. Natuurlijke waterbronnen zijn uitgeput, waardoor gemeenschappen afhankelijk zijn geworden van vervuild rivierwater, wat leidt tot wijdverspreide ziekten zoals diarree. Dat stelt de VN-organisatie Unicef in een dinsdag uitgegeven ‘Situation Report’ over de situatie in het achterland.
Het stelt dat medische dienstverlening wordt belemmerd omdat gezondheidsdiensten tekort aan schoon water hebben. Het onderwijs wordt verstoord door niet-functionerende sanitaire voorzieningen, wat gevolgen heeft voor de opleiding en gezondheid van kinderen. “Voedselonzekerheid is verergerd door opeenvolgende mislukte oogsten als gevolg van grillig weer. Het transporteren van voedsel vanuit Paramaribo wordt steeds duurder voor de gemeenschappen vanwege de hoge voedselprijzen en transportkosten, wat leidt tot voedseltekort en onvoldoende voeding. Het gebrek aan schoon water veroorzaakt problemen met de gezondheidszorg in het binnenland”, aldus Unicef.
‘Als onderdeel van zowel het Amazone- als het Caribisch gebied, kunnen er problemen ontstaan met betrekking tot het afstemmen op regionale financieringsstromen’
Gegevens van de Medische Zending laten een toename zien van gevallen van diarree bij kinderen onder de vijf, met name in Sipaliwini, waar gezondheidsvoorzieningen onderbezet zijn. Klinieken melden tekort aan medische benodigdheden, personeel en schoon water, waardoor kwetsbare groepen, onder wie zwangere vrouwen en ondervoede kinderen verzorgen onvoldoende kunnen worden geholpen.
Donors
Om de aanhoudende droogtecrisis effectief aan te pakken, moet het mobiliseren van middelen gericht zijn op zowel onmiddellijke noodhulp als het opbouwen van veerkracht op de lange termijn. Regionale mechanismen moeten worden benut, ondanks de huidige financieringsbeperkingen. Daarom kan samenwerking met regionale partners en bredere initiatieven in het Amazonegebied, zoals die in Brazilië, Peru en Bolivia, de zichtbaarheid vergroten en grensoverschrijdende financieringsmogelijkheden mogelijk maken.
Daarnaast moeten partnerschappen met particuliere donoren, internationale NGO’s en ontwikkelingsagentschappen worden nagestreefd om financiële en logistieke steun te verkrijgen. Door de impact van interventies te benadrukken, waaronder verbetering van de bad- en was infrastructuur en gerichte gezondheidsreacties, kunnen donoren worden aangetrokken die investeren in zowel noodhulp als duurzame ontwikkelingsdoelen, meent Unicef.
Op basis van voorlopige beoordelingen is de geschatte financiële behoefte om de impact van de droogte aan te pakken, volgens de VN-organisatie tussen 600.000 en 700.000 US dollar. Dit is nodig voor transport van voedsel en water naar afgelegen dorpen; upgraden van bad- en was faciliteiten in scholen, klinieken en gemeenschappen; inzetten van mobiele gezondheidsteams en aanschaffen van medische benodigdheden; implementeren van regenwateropvang- en waterzuiveringssystemen; uitvoeren van hygiënevoorlichting en campagnes voor de gezondheid van de gemeenschap.
Statistieken
Unicef becijfert dat achtendertig procent van de getroffenen jonger is dan achttien jaar, terwijl 30 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd is. Tien procent van de getroffenen is ouder dan 60 jaar. “Over het geheel genomen heeft naar schatting 70 procent van de inwoners humanitaire hulp nodig (28.420)”, aldus Unicef. Opgedeeld naar regio’s zijn in het Boven-Surinamegebied 52 dorpen getroffen met samen 24.768 mensen; in het Tapanahony-gebied gaat het om 87 dorpen met 13.380 personen. In Coeroeni lijden vijf dorpen 2.452 mensen onder de extreme klimaatsituatie. Op basis van rapportages van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en de Medische Zending wordt het binnenland geconfronteerd met een snel escalerende humanitaire crisis veroorzaakt door langdurige en ernstige droogte.
Het NCCR-rapport stelt dat de meeste van de gemeenschappen bijna uitsluitend afhankelijk zijn van regenwater en rivieren voor drinkwater, landbouw en dagelijkse activiteiten. De langdurige droogte heeft de waterstand drastisch verlaagd, waardoor deze bronnen onvoldoende of onveilig zijn voor gebruik. De situatie wordt verergerd door de afgelegen aard van deze gemeenschappen, beperkte infrastructuur en hoge transportkosten, waardoor een veelzijdige crisis ontstaat die van invloed is op water-, voedsel-, gezondheids- en onderwijssystemen. Unicef: “Kwetsbare groepen, onder wie kinderen, zwangere vrouwen en ouderen, lopen een verhoogd risico op ondervoeding en slechte hygiëne vanwege het gebrek aan adequate toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen en voldoende gezondheidszorg.”
Respons en beoogde impact
Als reactie op de situatie hebben Unicef en partners maatregelen genomen om de effecten van de droogte te verzachten en om te voorzien in onmiddellijke en lange termijn behoeften. In dat kader zijn noodrantsoenen water en voedsel via de lucht en per boot naar afgelegen dorpen vervoerd voor distributie door lokale autoriteiten en gemeenschapsleiders. Er zijn strategische hubs opgezet om efficiënte levering aan omliggende gemeenschappen te garanderen.
Bad- en was faciliteiten in dorpen, klinieken en scholen, zijn geüpgraded met als doel het verbeteren van de toegang tot schoon water en goede sanitaire voorzieningen. Daarnaast worden hygiënepromotiecampagnes ondernomen en educatief materiaal verdeeld om het bewustzijn van de gemeenschap te vergroten. Ook in het gebied rond de dorpen Pelele Tepu en Coeroeni zijn hulpacties ondernomen.
Met de interventies wordt beoogd onmiddellijke hulp door voedsel- en waterdistributie aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen; vermindering van door water overgedragen …
- Dode en 3 gewonden bij verkeersongeval Letitia Vriesdelaan..
- Syrische rebellen brengen president Assad ten val..
- Grondbeleid Suriname: Regering voedt corruptie en grondroof..
- Criminelen overvallen 2 boten op de Marowijnerivier..
- Suriname behaalt aanzienlijke vooruitgang in CFATF-herbeoor…..
- In Memoriam: Roy Gerhard Adama..
- IRRS: Eenheid Afrikan Srananman vereist apolitieke aanpak..
- Regime Syrische president Assad gevallen..
- Wereldleiders bij heropening Notre-Dame-kathedraal in Parij…..
- Somohardjo: de president heeft zich verontschuldigd over BI…..
- Ex-Staatsoliedirecteur: “Nog geen plan voor olie en gas…..
- Huize Ashiana onder de loep..
- KBS lanceert vuurwerkcampagne op scholen in Nickerie..
- Buien in de middag en in de late nacht..
- Geen eenheid bij korpsleiding van de politie over richting …..
- Voorzitter politiebond wijst op verstoorde relatie binnen k…..
- Christina (Tine) Heikerk (86) Almere 6-12-2024..
- Bronto Somohardjo: Brunswijk is ‘aboitakru’..
- Decembermoorden vandaag 42 jaar geleden; herdenkingen eenvo…..
- Zondag kans op zon en regen..
- Brunswijk: Over my dead body PL onderminister op Sociale Za…..