Wat in oktober met een groot startfeest begon in het kleine Surinaamse dorpje Jaw Jaw, is inmiddels veranderd in een groot en succesvol project met een unieke samenwerking tussen Nederlandse leerlingen uit Amsterdam en Surinaamse leeftijdsgenootjes uit Jaw Jaw. Het levert prachtige en creatieve resultaten op.
Nederlandse vakdocenten begeleiden de lessen en geven workshops
De dagelijkse workshops, die door de vakdocenten Biko en Kay worden gegeven, brengen de kinderen, die ruim 7600 kilometer bij elkaar vandaan wonen, dichter bij elkaar. Ze leren niet alleen over elkaars cultuur, maar ze mogen ook de nieuwste technologieën uitproberen.
”Ik had nog nooit een VR-bril op gehad, nu wel, heel cool was dat”, zei een leerling. Een andere leerling vertelde aan zijn moeder, dat hij nu weet wat hij wil worden later: programmeur.
Het was een bijzonder moment toen de Nederlandse leerlingen via video een persoonlijke boodschap bekeken van de kinderen van Jaw Jaw en andersom.
Het zorgde voor ontroerende reacties. Ze zagen elkaars verschillen, bijvoorbeeld hoe het eten wordt klaargemaakt en hoe ze wonen. Maar er waren ook overeenkomsten, zoals de dingen die ze leuk vinden om te doen: voetballen met vriendjes.
“Het is ongelooflijk hoe snel de kinderen elkaar hebben leren kennen en samenwerken aan dit betekenisvolle project. Je ziet ze groeien, niet alleen als individu, maar ook als mediawijze wereldburgers”, aldus Ilse Godtschalk, oprichter van Mediawegwijs.
Meer dan alleen leerlingen mediawijs maken
Het project draait om meer dan alleen educatie. Dankzij donaties tijdens dit project, wordt een nieuwe korjaalboot aan de gemeenschap van Jaw Jaw gegeven. Via deze crowdfundactie, geïnitieerd door Ilse, kunnen de kinderen niet alleen naar hun gewone school, maar ook uit andere dorpen, naar muziekschool Ko Haika voor blokfluitles.
Dit initiatief symboliseert de nauwe band die is ontstaan tussen beide gemeenschappen. Ook tablets en een computer zouden een geweldig cadeau zijn voor de school, zodat de leerlingen toegang hebben tot de digitale wereld en contact kunnen houden met hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.
Levensverhalen delen via video’s
Hoe ziet een dag eruit voor de leerlingen uit Jaw Jaw nu de vakdocenten elke dag voor de klas staan? Kay en Biko worden elke dag vol enthousiasme ontvangen door zowel de leerlingen als de docenten.
Ook hun ouders zien de grote toegevoegde waarde van deze lessen. Via video’s delen de kinderen hun dagelijks leven en hierdoor is ook hun culturele erfgoed goed zichtbaar. Zo zien we video’s voorbij komen over hoe er thuis wordt gekookt, hoe hun dag eruitziet en bijvoorbeeld welke huisdieren de kinderen hebben.
Innovatieve technologie
Het gebruik van innovatieve technologie maakt het mogelijk dat kinderen in zowel Nederland als Suriname met elkaar in verbinding komen. De inhoud van de lessen is in Suriname hetzelfde als op Nederlandse scholen: digitale geletterdheid lessen vanuit verschillende thema’s. Zo maken ze een hologram van zichzelf en kunnen ze met een Bee-bot robot aan de slag. Ze laten dit robotje een route op de wereldkaart lopen die van Amsterdam naar Jaw Jaw gaat. Om dit te kunnen doen, leren ze stap voor stap hoe ze de robot moeten programmeren om hem dit te laten doen. Bij het zien van de route, wijzen de kinderen aan waar ze zijn geboren. “Een ontzettend leuke toegevoegde waarde”, vertelt een Nederlandse docent. “Zo krijgen ze een heel goed beeld van de wereld.”
Documentaire in de maak
Het project is en blijft zichtbaar voor het publiek via live updates op sociale media van Mediawegwijs, evenals een mini-documentaire die momenteel in productie is. Media in Nederland en Suriname volgen de gebeurtenissen op de voet, en we kijken uit naar het eindfeest op 16 november, waar uiteraard alle resultaten worden gepresenteerd. Uiteraard is iedereen meer dan welkom om naar dit eindfeest te komen.
The post Uitwisseling leerlingen Jaw Jaw met leerlingen Nederland groot succes ..
- Een dode en ernstig gewonde bij aanrijding Parsaran Soekhoe…..
- Suriname seriously disadvantaged by stranglehold contract w…..
- Padieboeren in vicieuze cirkel..
- Misdaad ontneemt Latijns-Amerika en Caribisch gebied econom…..
- Stadionbezoek..
- Roodlichtcontrole levert 36 boetes op, foutparkeerders aang…..
- MONUMENTENBEHOUD EN ZIJN ZORG..
- HOPELIJK GEEN KARUWIWIRI FAYA..
- Binnenlandbewoners vrezen enorm voedsel- en watertekort doo…..
- Sranantongo Wiki in aantocht..
- MuseumN8 trekt jong en oud..
- Brunswijk has no issues with the many foreign trips of Pres…..
- Werkgroep inventariseert knelpunten en adviezen voor beter …..
- Melkcentrale gaat markoesa verwerken..
- Israël: Netanyahu erkent aanval op pieper in Libanon..
- Aanrijding tussen twee bromfietsers eindigt met dodelijk af…..
- Man vermiste Charleen:‘Ik kan niet elke dag zeggen dat mama…..
- Asabina sees struggle over SRD 800 million at Biza..
- Renovatie en nieuwbouw Centrale Markt Nickerie blijven uit..
- A20 maakt zich sterk voor een technisch kabinet..
- Droogte binnenland nekt lokale gemeenschappen ..