Wat in oktober met een groot startfeest begon in het kleine Surinaamse dorpje Jaw Jaw, is inmiddels veranderd in een groot en succesvol project met een unieke samenwerking tussen Nederlandse leerlingen uit Amsterdam en Surinaamse leeftijdsgenootjes uit Jaw Jaw. Het levert prachtige en creatieve resultaten op.
Nederlandse vakdocenten begeleiden de lessen en geven workshops
De dagelijkse workshops, die door de vakdocenten Biko en Kay worden gegeven, brengen de kinderen, die ruim 7600 kilometer bij elkaar vandaan wonen, dichter bij elkaar. Ze leren niet alleen over elkaars cultuur, maar ze mogen ook de nieuwste technologieën uitproberen.
”Ik had nog nooit een VR-bril op gehad, nu wel, heel cool was dat”, zei een leerling. Een andere leerling vertelde aan zijn moeder, dat hij nu weet wat hij wil worden later: programmeur.
Het was een bijzonder moment toen de Nederlandse leerlingen via video een persoonlijke boodschap bekeken van de kinderen van Jaw Jaw en andersom.
Het zorgde voor ontroerende reacties. Ze zagen elkaars verschillen, bijvoorbeeld hoe het eten wordt klaargemaakt en hoe ze wonen. Maar er waren ook overeenkomsten, zoals de dingen die ze leuk vinden om te doen: voetballen met vriendjes.
“Het is ongelooflijk hoe snel de kinderen elkaar hebben leren kennen en samenwerken aan dit betekenisvolle project. Je ziet ze groeien, niet alleen als individu, maar ook als mediawijze wereldburgers”, aldus Ilse Godtschalk, oprichter van Mediawegwijs.
Meer dan alleen leerlingen mediawijs maken
Het project draait om meer dan alleen educatie. Dankzij donaties tijdens dit project, wordt een nieuwe korjaalboot aan de gemeenschap van Jaw Jaw gegeven. Via deze crowdfundactie, geïnitieerd door Ilse, kunnen de kinderen niet alleen naar hun gewone school, maar ook uit andere dorpen, naar muziekschool Ko Haika voor blokfluitles.
Dit initiatief symboliseert de nauwe band die is ontstaan tussen beide gemeenschappen. Ook tablets en een computer zouden een geweldig cadeau zijn voor de school, zodat de leerlingen toegang hebben tot de digitale wereld en contact kunnen houden met hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.
Levensverhalen delen via video’s
Hoe ziet een dag eruit voor de leerlingen uit Jaw Jaw nu de vakdocenten elke dag voor de klas staan? Kay en Biko worden elke dag vol enthousiasme ontvangen door zowel de leerlingen als de docenten.
Ook hun ouders zien de grote toegevoegde waarde van deze lessen. Via video’s delen de kinderen hun dagelijks leven en hierdoor is ook hun culturele erfgoed goed zichtbaar. Zo zien we video’s voorbij komen over hoe er thuis wordt gekookt, hoe hun dag eruitziet en bijvoorbeeld welke huisdieren de kinderen hebben.
Innovatieve technologie
Het gebruik van innovatieve technologie maakt het mogelijk dat kinderen in zowel Nederland als Suriname met elkaar in verbinding komen. De inhoud van de lessen is in Suriname hetzelfde als op Nederlandse scholen: digitale geletterdheid lessen vanuit verschillende thema’s. Zo maken ze een hologram van zichzelf en kunnen ze met een Bee-bot robot aan de slag. Ze laten dit robotje een route op de wereldkaart lopen die van Amsterdam naar Jaw Jaw gaat. Om dit te kunnen doen, leren ze stap voor stap hoe ze de robot moeten programmeren om hem dit te laten doen. Bij het zien van de route, wijzen de kinderen aan waar ze zijn geboren. “Een ontzettend leuke toegevoegde waarde”, vertelt een Nederlandse docent. “Zo krijgen ze een heel goed beeld van de wereld.”
Documentaire in de maak
Het project is en blijft zichtbaar voor het publiek via live updates op sociale media van Mediawegwijs, evenals een mini-documentaire die momenteel in productie is. Media in Nederland en Suriname volgen de gebeurtenissen op de voet, en we kijken uit naar het eindfeest op 16 november, waar uiteraard alle resultaten worden gepresenteerd. Uiteraard is iedereen meer dan welkom om naar dit eindfeest te komen.
The post Uitwisseling leerlingen Jaw Jaw met leerlingen Nederland groot succes ..
- Guyana organiseert banenbeurs om arbeidstekort op te vangen..
- Uitkeringsaanvragen spoedig digitaal beheerd en verwerkt..
- Opbrengst obligatie FinaBank overtreft eigen verwachtingen..
- Raghoebarsing en Ramdin willen ‘grondstoffenvloek’ vermijde…..
- Minister Sewdien gaat arbeiders Sail persoonlijk toespreken…..
- Finabank plaatst succesvolle obligatie van USD 20 miljoen m…..
- Zon en wolken wisselen elkaar af..
- Oproep VN-secretaris-generaal: ‘Laten we ervoor zorgen dat …..
- Dodental door hevige overstromingen in Spanje stijgt naar 2…..
- Clint Gemerts (52) Amsterdam 28-10-2024..
- De verschillende levens van Harris en Trump..
- ‘Marron-stemmers’ moeten gemotiveerd worden naar de stembus…..
- Meteodienst: Kans op windstoten voornamelijk langs de kust..
- Incorrect information on full disbursement of aid to rice f…..
- Nieuw BIS-systeem voor vlottere uitkering naar samenleving..
- De euro was de meest verhandelde valuta ten opzichte van de…..
- Zijlmans belicht in Diesrede somber beeld gezondheidszorg..
- Alle 30 passagiers zinkende boot Apoera zijn veilig..
- Sozavo zal aanvragen ‘sneller en efficiënter’ afhandelen do…..
- Ministerie GBB negeert vonnis over grondkwestie Berlijn..
- Blueboot zinkt op zandbank: Passagiers tijdig gered..