Wat in oktober met een groot startfeest begon in het kleine Surinaamse dorpje Jaw Jaw, is inmiddels veranderd in een groot en succesvol project met een unieke samenwerking tussen Nederlandse leerlingen uit Amsterdam en Surinaamse leeftijdsgenootjes uit Jaw Jaw. Het levert prachtige en creatieve resultaten op.
Nederlandse vakdocenten begeleiden de lessen en geven workshops
De dagelijkse workshops, die door de vakdocenten Biko en Kay worden gegeven, brengen de kinderen, die ruim 7600 kilometer bij elkaar vandaan wonen, dichter bij elkaar. Ze leren niet alleen over elkaars cultuur, maar ze mogen ook de nieuwste technologieën uitproberen.
”Ik had nog nooit een VR-bril op gehad, nu wel, heel cool was dat”, zei een leerling. Een andere leerling vertelde aan zijn moeder, dat hij nu weet wat hij wil worden later: programmeur.
Het was een bijzonder moment toen de Nederlandse leerlingen via video een persoonlijke boodschap bekeken van de kinderen van Jaw Jaw en andersom.
Het zorgde voor ontroerende reacties. Ze zagen elkaars verschillen, bijvoorbeeld hoe het eten wordt klaargemaakt en hoe ze wonen. Maar er waren ook overeenkomsten, zoals de dingen die ze leuk vinden om te doen: voetballen met vriendjes.
“Het is ongelooflijk hoe snel de kinderen elkaar hebben leren kennen en samenwerken aan dit betekenisvolle project. Je ziet ze groeien, niet alleen als individu, maar ook als mediawijze wereldburgers”, aldus Ilse Godtschalk, oprichter van Mediawegwijs.
Meer dan alleen leerlingen mediawijs maken
Het project draait om meer dan alleen educatie. Dankzij donaties tijdens dit project, wordt een nieuwe korjaalboot aan de gemeenschap van Jaw Jaw gegeven. Via deze crowdfundactie, geïnitieerd door Ilse, kunnen de kinderen niet alleen naar hun gewone school, maar ook uit andere dorpen, naar muziekschool Ko Haika voor blokfluitles.
Dit initiatief symboliseert de nauwe band die is ontstaan tussen beide gemeenschappen. Ook tablets en een computer zouden een geweldig cadeau zijn voor de school, zodat de leerlingen toegang hebben tot de digitale wereld en contact kunnen houden met hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.
Levensverhalen delen via video’s
Hoe ziet een dag eruit voor de leerlingen uit Jaw Jaw nu de vakdocenten elke dag voor de klas staan? Kay en Biko worden elke dag vol enthousiasme ontvangen door zowel de leerlingen als de docenten.
Ook hun ouders zien de grote toegevoegde waarde van deze lessen. Via video’s delen de kinderen hun dagelijks leven en hierdoor is ook hun culturele erfgoed goed zichtbaar. Zo zien we video’s voorbij komen over hoe er thuis wordt gekookt, hoe hun dag eruitziet en bijvoorbeeld welke huisdieren de kinderen hebben.
Innovatieve technologie
Het gebruik van innovatieve technologie maakt het mogelijk dat kinderen in zowel Nederland als Suriname met elkaar in verbinding komen. De inhoud van de lessen is in Suriname hetzelfde als op Nederlandse scholen: digitale geletterdheid lessen vanuit verschillende thema’s. Zo maken ze een hologram van zichzelf en kunnen ze met een Bee-bot robot aan de slag. Ze laten dit robotje een route op de wereldkaart lopen die van Amsterdam naar Jaw Jaw gaat. Om dit te kunnen doen, leren ze stap voor stap hoe ze de robot moeten programmeren om hem dit te laten doen. Bij het zien van de route, wijzen de kinderen aan waar ze zijn geboren. “Een ontzettend leuke toegevoegde waarde”, vertelt een Nederlandse docent. “Zo krijgen ze een heel goed beeld van de wereld.”
Documentaire in de maak
Het project is en blijft zichtbaar voor het publiek via live updates op sociale media van Mediawegwijs, evenals een mini-documentaire die momenteel in productie is. Media in Nederland en Suriname volgen de gebeurtenissen op de voet, en we kijken uit naar het eindfeest op 16 november, waar uiteraard alle resultaten worden gepresenteerd. Uiteraard is iedereen meer dan welkom om naar dit eindfeest te komen.
The post Uitwisseling leerlingen Jaw Jaw met leerlingen Nederland groot succes ..
- Ds. Persaud: Kerk zal helpen armoede in Suriname te bestrij…..
- Meteodienst: Kans op matige onweersbuien langs kustgebied..
- Lamyae Aharouay, wat een knap staaltje super journalistiek!..
- Column: Okro supu gaat niet helpen om BiZa te krijgen..
- Klassiek orkest Holland Baroque geeft spectaculair optreden…..
- ‘Torarica Long Stay-appartementen belangrijke stap in uitbr…..
- Nain moet Somohardjo vervangen..
- Van Charante: ‘Investeren in welzijn en ontwikkeling van me…..
- Gajadien: Instabiele koers zal succes programma IMF teniet …..
- Diabetes Vereniging Suriname viert 20-jarig jubileum en zoe…..
- Chili neemt actie om gigantische woestijngeogliefen te besc…..
- Brunswijk houdt samenleving iets anders voor dan enkele jar…..
- Solide’ Zverev verslaat Rublev in straight sets op AT…..
- Schitterend optreden Holland Baroque en School voor Jong Ta…..
- Green Heritage Fund lanceert project om vervuiling Caribisc…..
- EBS-bond roept leden weer op voorspoedvergadering..
- Woordenwisseling eindigt in vechtpartij met dodelijke afloo…..
- Zaak Doksenclub eind november weer bij de rechter..
- VSB en ASFA zetten eerste stap naar een Verenigd Surinaams …..
- Finabank organiseert financiële inclusiesessie voor AdeKUS-…..
- Medewerkers PCS blij met uitbetaling 15 procent loonsverhog…..