Uitstel van verkiezingen grondwettelijk niet mogelijk

Het Hof van Justitie heeft de verzoeken van onder meer de NDP, VLS, A20 en DNL om hun geschrapte kandidaten alsnog op de kieslijsten te krijgen, afgewezen. Volgens persrechter Ishwardath Sonai, die deze week een toelichting gaf, zou het toewijzen van deze verzoeken het verkiezingsproces ernstig in gevaar brengen. Het Hof koos, in het belang van de rechtszekerheid en de democratische orde, voor het algemeen belang.

ADVERTENTIE

Sonai zei dat het houden van de verkiezingen na 25 mei niet mogelijk is. De verkiezingsdatum mag niet willekeurig worden verschoven. Volgens Sonai brengt het overschrijden van deze datum zonder verkiezingen aanzienlijke grondwettelijke en wettelijke consequenties met zich mee. Na 25 mei verliest de regering haar mandaat. Een machtsvacuüm dreigt, wat kan leiden tot politieke instabiliteit en onrust, benadrukt Sonai.
Ook internationaal dreigen er repercussies. Suriname riskeert kritiek en sancties van organisaties zoals de Caricom en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), indien het proces als ondemocratisch wordt beschouwd.
Sonai wees op mogelijke bestuurlijke verlamming indien parlement en president hun legitimiteit verliezen. Belangrijke besluiten of wetgeving kunnen dan niet meer op legitieme wijze tot stand komen, aldus Sonai.