Uitholling

DE REGERINGEN-BOUTERSE werden verweten overheidsstructuren en –instituties, waaronder ministeries, te hebben verzwakt, uitgehold of kapotgeslagen, door ad hoc-commissies te benoemen die taken moesten uitvoeren van die structuren en instituties. De kritiek was terecht. De toen ontstane situatie werkte namelijk wanbestuur in de hand of versterkte dat.
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft in 2020 campagne gevoerd met als één van de issues versterking van instituties en overheidsstructuren zodra hij aan de macht zou komen. Aan deze toezegging heeft hij zich meer dan vier jaar later en richting het einde van zijn zittingstermijn niet gehouden. Integendeel.

Er dient een einde te komen aan de uitholling van de werkarmen van ‘s landsbestuur

Hij heeft het beleid van Bouterse op dit gebied gewoon voortgezet en zelfs verfijnd. Vanaf zijn aantreden op 16 juli 2020 werd de ene na de andere presidentiële commissie of werkgroep ingesteld. Voor vrijwel elk vraagstuk dat door bestaande overheidsstructuren kan worden aangepakt, kwam er één of andere commissie, met vaak wazige taakomschrijving.
Intussen is de samenleving de telling kwijtgeraakt hoeveel presidentiële commissies, werkgroepen en platformen door Santokhi zijn ingesteld. Waarschijnlijk is zelfs het staatshoofd de tel kwijt. Over het rendement van al deze commissies en wat ze de staat kosten of hebben gekost, kan alleen worden gegist, omdat er geen sprake is van transparantie.
Deze week installeerde hij de zoveelste commissie, de presidentiële werkgroep ‘Albina in ontwikkeling’ voor de duur van een jaar. Deze nieuwe commissie moet de ontwikkeling van Albina bevorderen en achterstanden in het gebied helpen inlopen. Naast lokale leden bestaat de werkgroep uit vertegenwoordigers van alle ministeries. Het doel is om projecten en vraagstukken gezamenlijk en duurzaam aan te pakken.
Het instellen van deze werkgroep wekt de indruk van het willen betrekken van de lokale bevolking bij het oplossen van de problemen in Albina en omgeving door de regering. Echter, de vraag rijst of deze werkgroep binnen een jaar de doelstellingen zal kunnen realiseren, die een complete regering in vier jaar niet heeft kunnen doen. Welke middelen heeft de commissie om het werk te doen?
De vraag is ook wat de rol van het districtscommissariaat van Marowijne is geweest de afgelopen jaren en wat die rol zal zijn, nu er een werkgroep is? Is het commissariaat niet uitgerust om de nu aan deze werkgroep gegeven taken uit te voeren? Wat maakt dat deze werkarm van ‘s landsbestuur niet presteert of kan presteren en de problemen in het gebied niet kan aanpakken? Worden de districtscommissariaten wel ingezet door de regering?
De maatregel van de president om een werkgroep in te stellen, met daarin personen die de afgelopen maanden in de media kabaal hebben gemaakt over de problemen in hun woongebied en forse kritiek op de regering/overheid hebben geleverd, heeft er meer van weg om deze mensen monddood te maken. Het is te hopen dat de nieuwe regering na mei 2025 het beleid van Bouterse en Santokhi niet voortzet, maar daadwerkelijk beleid voert en middelen beschikbaar stelt, zodat legitieme overheidsstructuren en instituties daadwerkelijk worden versterkt en goed gaan functioneren. Er dient een einde te komen aan de uitholling van de werkarmen van ‘s landsbestuur.