Uitgezonden medisch analisten AZP met ervaring terug

03/11/2020 19:07 – Arjen Stikvoort

De medisch analisten Rojay Lopes, Simone Trouw, Siegfried Malone, Tefanja Saidam en Dailyn Tolentino-Rafael hebben ondanks de taalbarrière in het begin van de missie, goed samengewerkt.-.  
PARAMARIBO – Medisch analisten Tefanja Saidam en Simone Trouw kijken met een goed gevoel terug op de samenwerking met hun collega’s in het laboratorium van St. Eustatius Health Care Foundation. “We zijn dankbaar. We nemen onze ervaring mee terug”, vertelt Saidam aan de Ware Tijd. Het tweetal was door het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vanaf 25 september uitgeleend aan het ziekenhuis op het eiland, omdat medewerkers van het lab besmet waren geraakt met het coronavirus.
Vrijwel direct na aankomst op het eiland, moesten Saidam en Trouw twee weken in quarantaine. Saidam: “We zaten samen in een appartement en mochten twee weken nergens heen.” De twee doorstonden de periode in quarantaine goed, om vervolgens aan de slag te gaan in het laboratorium, dat kleiner is dan dat van AZP.
De Surinamers kregen veel verantwoordelijkheid. De samenwerking verliep vlekkeloos. Alleen was er een taalbarrière. Trouw: “Er werd veel Engels gesproken. In het begin was het zoeken naar woorden, omdat we de taal niet gewend zijn.” Het werk werd gedaan met twee lokale collega’s. Trouw onderstreept de goede samenwerking. “Omdat wij van buiten kwamen, hebben we in het begin veel geobserveerd. We hebben veel van elkaar geleerd.” Ze voegt toe dat de Covid-19-situatie meer onder controle is op het eiland.
De testcapaciteit is beduidend minder dan in het AZP. Het eiland telt namelijk veel minder inwoners, ongeveer 3.200 burgers. Naast de Covid-19-tests assisteerde het Surinaamse duo bij andere labtesten, vertelt Saidam. Ze merkte een duidelijk verschil met het werken in Suriname. “Dat is meer organisatorisch. Zij plannen en maken afspraken op een andere manier. Bovendien is er een verschil in verpakken en versturen van de tests. Zij verzenden er veel meer naar de andere eilanden, terwijl wij veel meer in eigen beheer doen in het AZP.”
Trouw en Saidam hebben regelmatig contact met hun begeleider John Codrington, hoofd van het klinisch chemie laboratorium van het AZP. De laboranten zouden aan- vankelijk morgen terugvliegen, maar omdat door Covid-19 het luchtruim van verschillende landen gesloten of beperkt open is, is er nog geen datum voor terugkeer. “Dus we gaan nog even genieten van de blauwe zee, het strand en het heuvelachtige landschap. Maar de band die we hebben opgebouwd met onze eilandcollega’s, zullen we zeker behouden”, zegt Trouw, duidelijk voldaan over de missie.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname