Uitbreiding meldkamer Covid-19 wegens toename besmettingen

30/12/2020 18:01 – Arjen Stikvoort

:  
PARAMARIBO – Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) bereidt zich voor om meer mensen in te zetten voor het bedienen van de Meldkamer 178 hotlijn voor Covid-19. “Er is nog géén tekort, maar door de grote toestroom aan binnenkomende passagiers uit Amsterdam, wordt een deel van de huidige callcentermedewerkers belast met het assisteren van de administratieve taken. Het gaat om het toepassen van de Covid-19-regelingen van de passagiers.” Dat zegt Radjesh Ori, waarnemend directeur van het BOG, tegen de Ware Tijd.
De formele afhandeling gebeurt door de bevoegde autoriteiten op de luchthaven. Het helpen invullen en checken of de papieren volledig zijn ingevuld, gebeurt door de hotlijn medewerkers. ” De afhandeling van inkomende vluchten uit Amsterdam duurde namelijk erg lang. “Dit hebben we hiermee kunnen terugbrengen van vijf, zes uren naar gemiddeld twee uren.”
Volgens hem moet altijd rekening worden gehouden met tijdig opschalen. In augustus en september was er al sprake van een stijging van het aantal Covid-19-besmettingen. “Toen wisten we precies hoeveel mensen we nodig hadden. Omdat voorbereiding belangrijk is, gaan we alvast mensen opleiden voor als het echt druk wordt.” De werving is dinsdag wegens voldoende aanbod afgesloten.
Mitchel Matroos, coördinator van de Meldkamer 178, zegt dat de mensen die goed bevonden zijn een meerdaagse training krijgen. “Ze leren hoe om te gaan met bellers, hoe hen te laten uitpraten en leren dat ze hun vragen duidelijk moeten stellen.” Daarnaast leert men verdachte gevallen herkennen. Alle gesprekken worden geregistreerd en doorgesproken met de arts die op zijn beurt overlegt met de infectioloog en de Regionale Gezondheidsdienst of er swabs moeten worden genomen. Na het swabben volgt het doorbellen van de resultaten.
Ook leert de trainee alles over regelgeving, protocollen, maatregelen en mensen die informatie willen als zij op reis gaan. De 178 BOG hotlijn wordt goed bemand. De ochtenddienst is met tien man het drukst.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname