De uitbetaling van de studietoelage aan scholieren is vertraagd door technische en administratieve redenen. Dat zegt Nasiah Hassankhan, directeur van het Hoger Onderwijs op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), in reactie op geluiden uit de samenleving dat de toelagen al sinds mei niet meer zijn overgemaakt. Volgens Hassankhan is de achterstand formeel beperkt tot één maand.
De directeur geeft aan dat de vertraging onder meer te wijten is aan het ontbreken van tijdige rapportage vanuit de instanties die betrokken zijn bij de uitbetaling, met name Uni 5 Pay en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). “De rapportage is inmiddels twee weken geleden al opgestuurd naar het ministerie van Financiën en Planning. Daar is de goedkeuring al gegeven, en het wachten is nu op de overmaking vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) naar de NOB,” aldus Hassankhan.
Naast de technische vertraging, zijn er volgens haar ook structurele problemen met de gegevens van studenten. Ongeveer 5000 jongeren komen momenteel niet in aanmerking voor de toelage vanwege foutieve of onvolledige informatie. Zo blijken veel studenten bij registratie hun roepnamen te hebben gebruikt, of bankrekeningen van familieleden – zoals moeders, ooms of tantes – te hebben opgegeven in plaats van hun eigen rekeningnummers.
“Dat is in strijd met de instructies die wij hebben gekregen, ook vanuit het kabinet van de president. Het geld mag alleen gestort worden op rekeningen van de studenten zelf,” legt Hassankhan uit. Op het niveau van de hogescholen hebben studenten zich via een eigen aangemaakte Google-formulier geregistreerd, waardoor meerdere fouten zijn geslopen in de aanmeldingen.
De gegevens worden gecontroleerd via het systeem van e-Gov en vergeleken met het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Daaruit blijkt dat veel namen niet overeenkomen met de officiële registers. Deze zogeheten ‘negatieve lijsten’ worden teruggestuurd naar de scholen voor correctie, maar vaak niet tijdig teruggestuurd, wat verdere vertraging veroorzaakt.
Ook onjuiste of ontbrekende telefoonnummers zorgen voor communicatieproblemen, waardoor verificatie van gegevens niet kan plaatsvinden. Volgens Hassankhan leidt het verificatieproces, dat meerdere controlelagen bevat, tot extra wachttijd.
“Het heeft bewezen dat je met veel meer zaken rekening moet houden. Scholieren vanaf achttien jaar zijn volgens het Burgerlijk Wetboek meerderjarig en moeten hun gegevens zelf aanleveren. De praktijk blijkt weerbarstiger.”
De studietoelage werd in het kader van de Global Money Week geïntroduceerd om studenten financieel te ondersteunen en bewuster te maken van hun rol in financiële planning. Hoewel het ministerie erkent dat er problemen zijn, wordt er gewerkt aan spoedige correctie en uitbetaling.
“Zodra de overmaking van de Centrale Bank binnen is bij de NOB, zullen we direct overgaan tot uitbetaling,” besluit de directeur.
- Oud-president Venetiaan viert 89ste verjaardag..
- ‘Havenproject Dordt moet economische motor worden van Comme…..
- NDP-voorzitter Simons: Samenleving goed voorbereiden op oli…..
- ‘Geen alternatief voor inkomsten uit kleinschalige goudsect…..
- GranMorgu-project op koers: Eerste olieproductie in 2028..
- 85 jaar Surinaams Rode Kruis: Koloniale afdeling naar zelfs…..
- Minister van Financiën en Planning: “Er is geen yorkasupu v…..
- Goerdat ziet af van zijn zetel..
- Zonnig weer maar ook onweersbuien voorspeld..
- Politie De Nieuwe Grond pakt verdachte aan voor verspreidin…..
- Local content vereist AI-kennis – Zijn we er klaar voor?..
- Kirchner begint straf, supporters massaal op straat..
- Raghoebarsing over koersstijging: aankomende leiders zullen…..
- Shemar Jameson go-to guy in eerste finale triomf Yellow Bir…..
- Enige overlevende van crash in India begraaft broer, die oo…..
- Afreximbank investeert US$ 1,6 miljard in Staatsolie: grote…..
- Mexico plaatst zich voor kwartfinale Concacaf Gold Cup 2025..
- Column: Finishing touch..
- SEOGS 2025: bevolking zal snel vruchten plukken van oliewin…..
- BESCHOUWING — Hopen op gezamenlijke verantwoordelijkheid..
- Adhin vraagt samenleving geen wonderen te verwachten van ni…..