De uitbetaling van de studietoelage aan scholieren is vertraagd door technische en administratieve redenen. Dat zegt Nasiah Hassankhan, directeur van het Hoger Onderwijs op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), in reactie op geluiden uit de samenleving dat de toelagen al sinds mei niet meer zijn overgemaakt. Volgens Hassankhan is de achterstand formeel beperkt tot één maand.
De directeur geeft aan dat de vertraging onder meer te wijten is aan het ontbreken van tijdige rapportage vanuit de instanties die betrokken zijn bij de uitbetaling, met name Uni 5 Pay en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). “De rapportage is inmiddels twee weken geleden al opgestuurd naar het ministerie van Financiën en Planning. Daar is de goedkeuring al gegeven, en het wachten is nu op de overmaking vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) naar de NOB,” aldus Hassankhan.
Naast de technische vertraging, zijn er volgens haar ook structurele problemen met de gegevens van studenten. Ongeveer 5000 jongeren komen momenteel niet in aanmerking voor de toelage vanwege foutieve of onvolledige informatie. Zo blijken veel studenten bij registratie hun roepnamen te hebben gebruikt, of bankrekeningen van familieleden – zoals moeders, ooms of tantes – te hebben opgegeven in plaats van hun eigen rekeningnummers.
“Dat is in strijd met de instructies die wij hebben gekregen, ook vanuit het kabinet van de president. Het geld mag alleen gestort worden op rekeningen van de studenten zelf,” legt Hassankhan uit. Op het niveau van de hogescholen hebben studenten zich via een eigen aangemaakte Google-formulier geregistreerd, waardoor meerdere fouten zijn geslopen in de aanmeldingen.
De gegevens worden gecontroleerd via het systeem van e-Gov en vergeleken met het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Daaruit blijkt dat veel namen niet overeenkomen met de officiële registers. Deze zogeheten ‘negatieve lijsten’ worden teruggestuurd naar de scholen voor correctie, maar vaak niet tijdig teruggestuurd, wat verdere vertraging veroorzaakt.
Ook onjuiste of ontbrekende telefoonnummers zorgen voor communicatieproblemen, waardoor verificatie van gegevens niet kan plaatsvinden. Volgens Hassankhan leidt het verificatieproces, dat meerdere controlelagen bevat, tot extra wachttijd.
“Het heeft bewezen dat je met veel meer zaken rekening moet houden. Scholieren vanaf achttien jaar zijn volgens het Burgerlijk Wetboek meerderjarig en moeten hun gegevens zelf aanleveren. De praktijk blijkt weerbarstiger.”
De studietoelage werd in het kader van de Global Money Week geïntroduceerd om studenten financieel te ondersteunen en bewuster te maken van hun rol in financiële planning. Hoewel het ministerie erkent dat er problemen zijn, wordt er gewerkt aan spoedige correctie en uitbetaling.
“Zodra de overmaking van de Centrale Bank binnen is bij de NOB, zullen we direct overgaan tot uitbetaling,” besluit de directeur.
- Supermarkten opnieuw in de fout met vervallen producten op …..
- Simons: VHP-top probeert coalitievorming NDP bewust te dwar…..
- Politie pakt bende auto-inbrekers op bij Wijdenboschbrug..
- Ordening goudsector..
- Beëdiging notaris mr. Stephanie Ramautar..
- Beheer restanten Carolinabrug overgedragen aan plantagebest…..
- ECD treft weer vervallen producten aan in supermarkten..
- Indiër steelt sari’s van onderneemster..
- President Santokhi ontvangt politiek boek ‘Een gestolen toe…..
- NAVO wil Europese eenheid én Trumps steun behouden..
- President ontvangt boek ‘Een gestolen toekomst’..
- Real Sranang viert 65-jarig bestaan ook in Suriname..
- Simons vreest verkiezing in Verenigde Volksvergadering niet…..
- Ex werknemer in verzekering gesteld ter zake verduistering..
- Silvano Tjong-Ahin: “Suriname moet lokale participatie in o…..
- Suriname zet verdere stappen tot toetreding OIC Labour Cent…..
- Nieuw tijdperk voor Suriname..
- Artists-in-Residence filmen herinnering in vervallen Casa B…..
- Rutte prijst Trump op NAVO-top als ‘man van vrede’..
- Eerste ISS-missie ooit voor India, Polen en Hongarije..
- Concept Braziliaanse Conexsus uitgerold in Suriname: Ecosys…..