De uitbetaling van de studietoelage aan scholieren is vertraagd door technische en administratieve redenen. Dat zegt Nasiah Hassankhan, directeur van het Hoger Onderwijs op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), in reactie op geluiden uit de samenleving dat de toelagen al sinds mei niet meer zijn overgemaakt. Volgens Hassankhan is de achterstand formeel beperkt tot één maand.
De directeur geeft aan dat de vertraging onder meer te wijten is aan het ontbreken van tijdige rapportage vanuit de instanties die betrokken zijn bij de uitbetaling, met name Uni 5 Pay en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). “De rapportage is inmiddels twee weken geleden al opgestuurd naar het ministerie van Financiën en Planning. Daar is de goedkeuring al gegeven, en het wachten is nu op de overmaking vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) naar de NOB,” aldus Hassankhan.
Naast de technische vertraging, zijn er volgens haar ook structurele problemen met de gegevens van studenten. Ongeveer 5000 jongeren komen momenteel niet in aanmerking voor de toelage vanwege foutieve of onvolledige informatie. Zo blijken veel studenten bij registratie hun roepnamen te hebben gebruikt, of bankrekeningen van familieleden – zoals moeders, ooms of tantes – te hebben opgegeven in plaats van hun eigen rekeningnummers.
“Dat is in strijd met de instructies die wij hebben gekregen, ook vanuit het kabinet van de president. Het geld mag alleen gestort worden op rekeningen van de studenten zelf,” legt Hassankhan uit. Op het niveau van de hogescholen hebben studenten zich via een eigen aangemaakte Google-formulier geregistreerd, waardoor meerdere fouten zijn geslopen in de aanmeldingen.
De gegevens worden gecontroleerd via het systeem van e-Gov en vergeleken met het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Daaruit blijkt dat veel namen niet overeenkomen met de officiële registers. Deze zogeheten ‘negatieve lijsten’ worden teruggestuurd naar de scholen voor correctie, maar vaak niet tijdig teruggestuurd, wat verdere vertraging veroorzaakt.
Ook onjuiste of ontbrekende telefoonnummers zorgen voor communicatieproblemen, waardoor verificatie van gegevens niet kan plaatsvinden. Volgens Hassankhan leidt het verificatieproces, dat meerdere controlelagen bevat, tot extra wachttijd.
“Het heeft bewezen dat je met veel meer zaken rekening moet houden. Scholieren vanaf achttien jaar zijn volgens het Burgerlijk Wetboek meerderjarig en moeten hun gegevens zelf aanleveren. De praktijk blijkt weerbarstiger.”
De studietoelage werd in het kader van de Global Money Week geïntroduceerd om studenten financieel te ondersteunen en bewuster te maken van hun rol in financiële planning. Hoewel het ministerie erkent dat er problemen zijn, wordt er gewerkt aan spoedige correctie en uitbetaling.
“Zodra de overmaking van de Centrale Bank binnen is bij de NOB, zullen we direct overgaan tot uitbetaling,” besluit de directeur.
- VOORSPELBARE WOORDBREUK SANTOKHI..
- Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag..
- Werkgroep PPP Keuring EWRE-installaties overhandigt eindver…..
- Elon Musk kondigt oprichting van nieuwe politieke partij in…..
- August George Linger (74) Rotterdam 2-7-2025..
- Celestine Georgine Gemerts (88) Diemen 2-7-2025..
- BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top…..
- The Rise Part Two beantwoordt aan verwachtingen..
- CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer..
- Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaa…..
- Eerste vrouwelijke president van Suriname wordt vandaag gek…..
- SEOB: Hoge overheidsuitgaven en verzwakkende SRD blijven zo…..
- Fraenk: vernieuwd Burgerlijk Wetboek vraagt om samenwerking…..
- ONHEILSPELLENDE BRANDEN..
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand..
- Studenten zetten zich in tegen roken met creatieve posters …..
- Zestigplusser overlijdt bij brand in tehuis..
- President Santokhi ontvangt plan voor efficiënt en geregule…..
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid..
- 67 jarige vrouw overleden bij brand in tehuis..
- Kettingzaag en mobiele zaagmachine voor Kwamalasamutu..