Onder leiding van Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), wordt al jarenlang gepleit voor een eerlijke verdeling van de gelden die de vissers betalen voor vergunningen. Karg benadrukt dat de helft van deze gelden, geïnvesteerd zou moeten worden in de beveiliging en bescherming van de vissers en hun visgronden. Dit is een essentiële stap, vooral in het licht van de voortdurende bedreigingen uit de illegale visserij, waarvan de recente aanhouding van illegale Guyanese vissers nog maar eens aantoont, hoe nijpend de situatie is.
De SSA werkt samen met natuur- en milieuorganisaties aan verschillende projecten, zoals het afsluiten van specifieke gebieden tijdens bepaalde seizoenen en het aanpassen van netten in de trawlvisserij. Helaas worden sommige van deze maatregelen vaak tenietgedaan door de illegale vissers, die niet schromen om deze beschermde gebieden te betreden. Dit benadrukt de noodzaak voor een striktere controle, die overigens uitgevoerd wordt door de overheid en internationale organisaties, vooral uit de VS.
Hoewel er duidelijke wetgeving bestaat voor het verstrekken van vergunningen voor de verschillende typen visserij, blijft de uitdaging dat illegale praktijken moeilijk volledig uit te sluiten zijn. Karg legt uit, dat het systeem wel degelijk waterdicht is, maar dat mensen met slechte intenties, altijd manieren kunnen vinden om de controle te omzeilen. Desondanks blijft het belangrijk om zoveel mogelijk maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat de illegale vissers niet het gevoel krijgen dat ze welkom zijn in Surinaamse wateren.
Echter, het grootste struikelblok blijft de onderfinanciering van wetenschappelijk onderzoek. Het laatste wetenschappelijke onderzoek dateert uit 1970, waardoor de sector niet over de benodigde data beschikt om goed geïnformeerde besluiten te nemen. Karg pleit voor structurele investeringen in wetenschappelijk onderzoek, en stelt voor om de resterende vergunningsgelden te gebruiken voor zowel wetenschappelijk onderzoek als voor betere beveiliging van de visgronden. Daarnaast wordt het regelmatig actualiseren van het Visserij Management Plan als een essentiële stap beschouwd om de duurzaamheid van de visserijsector in Suriname te waarborgen. In een tijd waarin de Surinaamse visserijsector groeit, blijft de SSA strijden voor de juiste balans tussen bescherming, controle en wetenschappelijk onderzoek, zodat de sector zich verder kan ontwikkelen en de visbestanden in Surinaamse wateren behouden blijven voor toekomstige generaties.
The post Udo Karg: ‘Investeren in bescherming Surinaamse visgronden essentieel’ ..
- Lösche: No kleur ing tap ding, je moet niet op ze stemmen..
- Rudisa Bakery NV behaalt prestigieuze SQF-certificering..
- Data Privacy in Suriname: Belemmering of Kans?..
- Mushroomteelt kan lucratief blijken voor Caribische markt..
- Oproep aan president Santokhi: geef het goede voorbeeld, re…..
- Nog uitdagingen bij aanpak grondproblemen..
- Binnen drie jaar vijf grote internationale hotels in Surina…..
- Paho waarschuwt voor verhoogd risico dengue-uitbraken door …..
- Milieukenner pleit voor betere Chinalco-deal..
- BiZa presenteert wijzigingen kiesstelsel..
- Eerste knieprothese-operatie in MMC markeert historisch mom…..
- Bewolking in de ochtend en in de middag wat regen..
- Ramsukul wil dagelijks 40 rapporten van grondinspecteurs..
- Amerikaanse vrouw klaagt Tate-broers aan voor dwang tot sek…..
- Sombra verkoopt en signeert boek op thema-avond Schrijversg…..
- Reginia Magdelana Henriëtte Breidel (77) Amsterdam te Nede…..
- Mavis Anne Marie Lobles (71) Paramaribo 23-1-2025..
- Twee vluchten met Amerikaanse gedeporteerden naar Venezuela..
- A20 zal DNA-kandidaten met kennis, kunde en draagvlak prese…..
- Meteodienst: Kortdurende matige tot zware onweersbuien niet…..
- Column: Niet alleen de geit maar ook de kool wordt gespaard..