Onder leiding van Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), wordt al jarenlang gepleit voor een eerlijke verdeling van de gelden die de vissers betalen voor vergunningen. Karg benadrukt dat de helft van deze gelden, geïnvesteerd zou moeten worden in de beveiliging en bescherming van de vissers en hun visgronden. Dit is een essentiële stap, vooral in het licht van de voortdurende bedreigingen uit de illegale visserij, waarvan de recente aanhouding van illegale Guyanese vissers nog maar eens aantoont, hoe nijpend de situatie is.
De SSA werkt samen met natuur- en milieuorganisaties aan verschillende projecten, zoals het afsluiten van specifieke gebieden tijdens bepaalde seizoenen en het aanpassen van netten in de trawlvisserij. Helaas worden sommige van deze maatregelen vaak tenietgedaan door de illegale vissers, die niet schromen om deze beschermde gebieden te betreden. Dit benadrukt de noodzaak voor een striktere controle, die overigens uitgevoerd wordt door de overheid en internationale organisaties, vooral uit de VS.
Hoewel er duidelijke wetgeving bestaat voor het verstrekken van vergunningen voor de verschillende typen visserij, blijft de uitdaging dat illegale praktijken moeilijk volledig uit te sluiten zijn. Karg legt uit, dat het systeem wel degelijk waterdicht is, maar dat mensen met slechte intenties, altijd manieren kunnen vinden om de controle te omzeilen. Desondanks blijft het belangrijk om zoveel mogelijk maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat de illegale vissers niet het gevoel krijgen dat ze welkom zijn in Surinaamse wateren.
Echter, het grootste struikelblok blijft de onderfinanciering van wetenschappelijk onderzoek. Het laatste wetenschappelijke onderzoek dateert uit 1970, waardoor de sector niet over de benodigde data beschikt om goed geïnformeerde besluiten te nemen. Karg pleit voor structurele investeringen in wetenschappelijk onderzoek, en stelt voor om de resterende vergunningsgelden te gebruiken voor zowel wetenschappelijk onderzoek als voor betere beveiliging van de visgronden. Daarnaast wordt het regelmatig actualiseren van het Visserij Management Plan als een essentiële stap beschouwd om de duurzaamheid van de visserijsector in Suriname te waarborgen. In een tijd waarin de Surinaamse visserijsector groeit, blijft de SSA strijden voor de juiste balans tussen bescherming, controle en wetenschappelijk onderzoek, zodat de sector zich verder kan ontwikkelen en de visbestanden in Surinaamse wateren behouden blijven voor toekomstige generaties.
The post Udo Karg: ‘Investeren in bescherming Surinaamse visgronden essentieel’ ..
- Jaarlijks 15 tot 20 nieuwe gevallen van kinderkanker in Sur…..
- EX-PILOOT BEKRITISEERT BELEID SLM..
- Hovenierscursus voor jongeren in Paramaribo..
- Caricom-top in Barbados wordt ‘cruciale’ meeting..
- Bewoners Alkmaar kunnen rekenen op water uit de kraan..
- Massale opkomst bij 100K+ Massameeting en viering 35 jaar A…..
- Zaaksofficier SPSB II-zaak vraagt uitstel aan kantonrechter..
- Tjatjie maakt muzikale comeback..
- Workshop METT-Assessment inzake Centraal Suriname Natuurres…..
- Kustwacht Suriname houdt twee illegale vissersvaartuigen aa…..
- 8.000 kiezers moeten hun ID-kaart nog ophalen..
- Simons: “Breng me naar de procureur-generaal”..
- Robinhood wil tachtigjarig bestaan vieren met Braziliaanse …..
- PALU wil met partners alternatief vormen..
- Kanker een van de voornaamste doodsoorzaken bij kinderen..
- Suriname en de BENELUX-staten tekenen twee overeenkomsten..
- A20, DOE en PRO: ‘Suriname, hier zijn wij. Hét alternatief!…..
- Van der San ziet A20 zetels pakken, NDP 18 en VHP 11 zetels..
- ECD ontdekt vervallen producten bij controle kassasystemen..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting 15 februari 199…..
- Woning annex meubelbedrijf afgebrand..