‘Niemand hoeft identiteit in te leveren’
door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — De roep om de term ‘Afro-Surinamers’ te gebruiken als paraplunaam om alle verschillende benamingen van nazaten van tot slaaf gemaakten onder te brengen, stuit op veel weerstand. De bundeling van gezagdragers, Fiti Makandra, die daartoe een brief had gestuurd aan de president kreeg als antwoord van het Algemeen Bureau voor de Statistiek dat wijlen Rudi Bottse, die voorzitter was van stichting 1 juli Keti-Koti dit al had gevraagd bij census 5, de volkstelling van 1980. “Maar zowel telefonisch als schriftelijk hebben creolen geprotesteerd toentertijd. Vandaar dat het censusteam onder leiding van Iwan Sno heeft geprobeerd beide groepen tevreden te stellen en beide opties heeft opgenomen”, aldus een passage uit de brief van het ABS van 1 oktober, waar de Ware Tijd de hand op heeft weten te leggen.
Ook verschillende marronorganisaties hebben aangegeven niet af te willen stappen van de naam ‘marron’, vanwege de emotionele symboliek. Tijdens het programma ‘De Tafel’ van de mediabedrijven Suriname Herald en Rasonic TV op 9 oktober analyseerde secretaris Ruben Ravenberg van stichting A Marron Kompas ook dat de marron geen behoefte heeft ondergesneeuwd te raken onder de paraplunaam Afro-Surinamer. “Wij als marron zullen in de komende jaren uitgroeien tot de grootste bevolkingsgroep en bij de verkiezingen na deze zullen wij de grootste groep zijn. Als marron willen we onze identiteit behouden”, onderstreepte Ravenberg.
‘Iedereen blijft zijn identiteit behouden, maar we worden dan onder één paraplu geteld. Het was slechts voor de statistieken bedoeld’
Armand Zunder
Armand Zunder, voorzitter is van de Stuurgroep voor Bundeling en Eenheid, stelt dat de mensen die roepen dat zij niet als ‘Afro-Surinamer’ willen worden geteld “niet de juiste informatie hebben”. Het is niet de bedoeling dat mensen hun identiteit opgeven. “Iedereen blijft zijn identiteit behouden, maar we worden dan onder één paraplu geteld. Het was slechts voor de statistieken bedoeld. Daaronder zou nog steeds de onderverdeling kunnen.”
Verzoeningsdag
De stuurgroep zal – om toch tot een verzoening te komen tussen de marrons en de stadscreolen – op 17 november een ‘Verzoeningsdag’ houden. “Het is een begin. We weten dat er nog veel werk te doen is, maar dit is iets van lange adem. We hopen dat meer mensen zich aansluiten”, zegt Robby Rijssel, die ook behoort tot de stuurgroep, tegen de Ware Tijd.
De stuurgroep stelt dat, ondanks de weerstand voor bundeling veelal van de marrons komt, ze zich niet verplicht voelt om eerst de lobby met die gemeenschap op te starten alvorens de verzoeningsdag te houden. “Het is niet zo dat die groep weerstand biedt of geen belangstelling heeft. Het lijkt maar zo. Ik heb zelf met een granman gesproken en ik kan zijn zienswijze volgen. Hij ondersteunt deze groep wel”, zegt Bodie Samuel van de jongerenorganisatie The Next Generation, die ook deel uitmaakt van de stuurgroep, tegen de krant. Echter, zij heeft nog niet alle traditionele gezagdragers gekend. “Want dat is ingewikkeld. Je hebt kapitein, basya en granman en niet altijd staan ze op één lijn. We zijn nu begonnen met wat we hebben en we werken eraan om meer mensen achter ons te krijgen”, aldus Zunder.
Geen politiek
De groep ontkent dat er een politiek tintje is aan de verzoeningsdag. Het is namelijk al geprobeerd in mei 2019 tussen de leiders van Abop en NPS, Ronnie Brunswijk en Gregory Rusland. Deze tweede Verzoeningsdag wordt, net als die van 2019, in het Mapanegebied gehouden. “We gaan weer naar Mapane omdat die omgeving beladen is. Daar liep ook het Cordonpad waar marrons en de redimusu elkaar vaak troffen. Er is bloed gevloeid daar”, legt Vivian Gordon van het kabinet van de vicepresident uit. Hij is secretaris van de Stuurgroep voor Bundeling en Eenheid. De groep heeft sponsoringsbrieven de deur uit doen gaan waar positief op is gereageerd. “We hopen op meer, want dit kost nogal wat”, aldus Gordon.-.
- President Santokhi terug in Suriname na reis naar Aruba, Cu…..
- President verwelkomd door vicepresident Brunswijk..
- Minister Raghoebarsing en Governor Roemer op IMF/WB jaarver…..
- Jogi stoort zich niet aan beschuldigingen over ‘grondroof…..
- ABOP: Divali kracht van eenheid..
- Stuurloos Suriname..
- Operationele commando overdracht bij de Vaandelwacht en de …..
- Rapport arbeidsmarktanalyses doet voorstellen voor banencre…..
- Man beroofd van gewonnen geld; verdachte aangehouden..
- Voorbereiding op feestdagen: surveillancedienst gaat binnen…..
- Term ‘Afro-Surinamers’ brengt geen eenheid..
- NDP: Divali als symbool van waarheid en eenheid..
- Bee expects ABOP to win more than 17 seats..
- Negen kinderen met hartafwijkingen succesvol geopereerd..
- 19-jarige verdachte die buschauffeur beroofde, aangehouden …..
- De werkvloer: Pesten & mental health..
- VHP: van duisternis naar licht..
- ‘Welke toekomst?’ komt naar Paramaribo..
- NDP: Met Divali reflecteren op de toekomst..
- Bouva wil uitleg over bereidsverklaringen GBB..
- Tweede poging verzoening stadscreool en marron..