Twee tropische stormen bouwen zich op in Golf van Mexico

Het eerste van twee tropische systemen in de Atlantische Oceaan is door het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) uitgeroepen tot tropische storm Laura. Als de voorspellingen kloppen, krijgen we iets te zien dat nog nooit eerder is gebeurd: twee orkanen tegelijk in de Golf van Mexico. Eerder zijn er wel twee systemen in de golf waargenomen. In 1959 waren twee tropische stormen in de Golf van Mexico, één genaamd Beulah en een andere niet nader genoemde storm, terwijl in 1933 een orkaan en een tropische storm beide de Verenigde Staten (VS) troffen.

Tropische depressie 13 is vandaag rond 9.00 uur officieel verheven tot tropische storm Laura. Tropische storm waarschuwingen zijn uitgevaardigd voor de Benedenwindse Eilanden, de Maagdeneilanden en Puerto Rico. De baan voor Laura is in de vroege morgenuren naar het westen verschoven, waardoor zij waarschijnlijk in het gebied ten westen van Florida en Louisiana aan land zal komen.

Laura heeft nu maximale aanhoudende winden van 72,5 km per uur. Modellen voor deze storm variëren van het aan land komen als een orkaan van categorie 1 tot het uiteenvallen voordat het de VS bereikt. Naarmate de tijd verstrijkt, zou de voorspelling duidelijker moeten worden. Laura is nog ongeveer drie dagen onderweg voordat ze de VS bereikt. De verwachting is, dat delen van Hispaniola, Cuba en de Bahamas, met stormvloed, regen en krachtige wind te maken zullen krijgen.

Een grafische voorstelling van de twee stormen die na drie dagen via de Golf van Mexico de Amerikaanse kust zullen bereiken.

Tropische depressie 14 vormde zich donderdagochtend ongeveer 378 km ten oosten van Cabo Gracias a Dios, dat op de grens van Honduras en Nicaragua ligt. Het heeft maximale windsnelheden van 56,3 km per uur en beweegt west-noordwest met een snelheid van 19,3 km per uur. Verwacht wordt dat het later op de dag zal aansterken tot een tropische storm. Het zal dan Marco heten.

Het huidige pad van tropische depressie 14 gaat over de kust van Honduras en vervolgens over een deel van Mexico. De storm gaat dan terug over het water in de Golf van Mexico, waar hij naar Texas of Louisiana zou kunnen afbuigen. Wijzigingen in het spoor voor beide systemen zijn mogelijk. Op dit moment wordt verwacht dat geen van beide systemen in North Carolina aan land zal komen. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com