Twee scholen en deel universiteit dicht wegens coronabesmetting

16/10/2020 00:29 – Naomi Hoever

 
PARAMARIBO – Minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur heeft donderdag in het parlement aangegeven dat twee scholen dicht zijn en dat op de Anton de Kom Universiteit van Suriname een administratie- en bestuursruimte zijn gesloten wegens een coronabesmettingen. Mede op basis daarvan concludeerde de bewindsvrouw dat Covid-19 en de economische crisis zwaar op het onderwijsgebeuren drukken.
Naast het feit dat er leerstof verloren gaat door de wijze waarop het onderwijs nu wordt verzorgd, worden scholen gesloten als er een coronabesmettingsgeval wordt gemeld. Ondanks deze pijnpunten zei Levens donderdag in De Nationale Assemblee dat “wij als samenleving er goed aan gedaan hebben de scholen te heropenen”. De bewindsvrouw gaf toe dat het nooit eerder is voorgekomen dat een schooljaar op deze manier is begonnen.
De betalingsachterstand bij boot- en bushouders heeft erin geresulteerd dat die nog steeds niet varen en rijden met als gevolg dat leerlingen en leerkrachten in het achterland niet kunnen worden vervoerd. In het binnenland is 38 procent van de scholen nog niet begonnen. Dinsdag praten Levens en collega Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme verder hierover. In de tussentijd wordt het Nationaal Leger ingezet om leerlingen te transporteren tot Albina. Levens belooft er alles aan te doen om de boothouders zo ver te krijgen om weer te varen.
Het Bureau Onderwijs Binnenland is volgens de bewindsvrouw weer operationeel. Echter, vlekkeloos verloopt alles niet. Op scholen in Loka Loka wordt ingebroken, wat bij leerkrachten leidt tot een onveilig gevoel. Het ministerie van Justitie en Politie zal zorgen voor speciaal opgeleide mensen voor beveiliging in het binnenland. Levens kondigde verder de bouw van een nieuwe school te Godo Olo aan. Ze bleef ook stilstaan bij de Heilig Hartschool te La Vigilantia die woensdag deels is afgebrand. Die kinderen zijn voorlopig verstoken van onderwijs. Er is een crashprogramma samengesteld, waarbij alle zeshonderd scholen in kaart zijn gebracht door studenten van de Faculteit der Technolohische Wetenschappen van de Adek. Het departement gaat nu na wat het zal kosten om de scholen te repareren.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname