Het advies van de VLS in het geval van Ramsukul.
Er zijn dit jaar al twee pogingen gedaan bij president Santokhi om in totaal 9 landmeters beëdigd te krijgen die niet voldoen aan de vereisten. De eerste keer zou het om 8 personen gaan en in het tweede geval om 1 persoon. Steeds heeft de Vereniging van Landmeters in Suriname (VLS) een negatief advies verstrekt aan de president. Er zijn ernstige twijfels over onderliggende documenten die de 9 personen hebben ingediend, zoals stageverklaringen en diploma’s.
Nielkamal Kalpoe, voorzitter van de VLS, zegt tegenover . dat er op twee momenten advies is gegeven over de beëdigingen: op 24 april 2025 over de groep van 8 mensen: M. Jhagroe, G. Dewani, R. Patadin, S. Matapersad, A. Mohan, R. Soetosenojo, M. Turney en W. Kwakoe. En dan weer gisteren, op 10 juli 2025, voor Sieuw Ramsukul, de huidige onderminister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). In dat laatste geval wordt zelfs aanbevolen om melding te doen bij het Openbaar Ministerie ter beoordeling van strafrechtelijke vervolging. Ramsukul was onbereikbaar voor commentaar.
In het geval van Ramsukul heeft de VLS op 12 juni 2025 een onderhoud gehad met de president, waarbij het negatief advies mondeling werd toegelicht door Kalpoe. Ramsukul was persoonlijk aanwezig bij dit overleg, waardoor hij volledig op de hoogte was van de inhoud en motivering. Desondanks heeft hij nadien alsnog een verzoek tot beëdiging ingediend. ‘Dit getuigt van weinig respect voor het standpunt van de beroepsvereniging en roept ernstige vragen op over de integriteit van deze persoon’, stelt Kalpoe.
Conform de GLIS-wet komen personen voor beëdiging in aanmerking indien zij: gedurende ten minste drie jaar voorafgaand aan het verzoek praktijkervaring hebben opgedaan bij of direct onder toezicht van een beëdigde landmeter. Ook moeten zij met goed gevolg een hogere beroepsopleiding of hogere technische opleiding in de landmeetkunde, geodesie, surveying of geomatics hebben afgerond.
Bij de eerste groep bleek dat de diploma’s zijn behaald in de periode van 23 mei 2024 tot en met 24 januari 2025. Artikel 5 van de Landmetersinstructie stelt dat de praktijkperiode pas aanvangt na het behalen van het diploma. Daardoor kan deze groep nooit aan de 3-jarige eis hebben voldaan. Daardoor wordt ook ernstig getwijfeld aan de stageverklaring van landmeter C.A. Cairo.
De VLS heeft ook twijfels over de diploma’s zelf, afkomstig van de European International University (EIU) in Parijs. Bij verificatie bleek dat de opleiding ‘Bachelor of Science in Surveying Engineering and Geomatics’ niet is geaccrediteerd door het Nationaal Orgaan voor Accreditatie (NOVA). Dit is wettelijk vereist, anders is er geen sprake van een formele en nationale erkenning van de diplomas. Ook wordt aan afstandsonderwijs gedaan, terwijl er substantiële praktijkcomponenten bestaan bij de opleiding.
Bij het geval van Ramsukul is er een diploma overlegd van de OD International Business School, gedateerd 21 juli 2025, waarin hem de graad Master of Science in Surveying Legislation wordt toegekend. Naast vragen over de opleiding zelf, geldt ook hier dat er geen accreditatie is. “Het ontbreken van nationale accreditatie maakt het diploma juridisch niet geldig voor de uitoefening van gereglementeerde beroepen, zoals dat van beëdigd landmeter. Sterker nog, gezien de onduidelijke herkomst en inhoud van het diploma, bestaat er een gegronde verdenking dat het diploma vals dan wel bedrieglijk is vervaardigd”, schrijft de VLS in het advies.
Ook de stageverklaring van landmeter J.O. Mans, wordt door de VLS met de grond gelijk gemaakt. Ramsukul was tot zijn benoeming als directeur bij GBB in december 2023 werkzaam als boekhouder op een notariskantoor. In deze functie heeft hij geen werkzaamheden van landmeetkundige aard verricht, noch is gebleken van enige structurele werkrelatie met landmeter Mans. De afgelegde verklaring wordt daarom aangemerkt als een valse verklaring in geschrifte. De VLS is voornemens een tuchtrechtelijke klacht in te dienen tegen landmeter Mans.
De VLS concludeert dat Ramsukul in geen enkel opzicht in aanmerking komt voor de beëdiging.
Kalpoe stelt tenslotte dat het landmetersberoep er ééntje is dat een hoge verantwoordelijkheid met zich meebrengt, waardoor het een beëdiging van de president vereist. Er zijn een handjevol beroepen waar dit een vereiste is, omdat de personen bevoegdheden krijgen die verregaande gevolgen hebben op bezit of eigendom. Het integriteitsgevoel van de persoon moet hoog zijn, concludeert Kalpoe.
Beluister hieronder het gesprek met Kalpoe:
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?..
- Twee pogingen om ongeschikte landmeters beëdigd te krijgen;…..
- Mogelijk vals diploma en stageverklaring bij dossier-Ramsuk…..
- Somohardjo kiest parlement boven ministerie – strafrechteli…..
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!..
- Santokhi overlegt met Geerlings-Simons en Adhin over machts…..
- Volksgezondheid bundelt krachten..
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverhee…..
- CHS verwacht volgende week officieel verzoek van DNA voor i…..
- Deng Boy F’a Birti na acht jaar weer naar Suriname..
- Is ChatGPT de nieuwe Google? We doken in de cijfers...
- President Santokhi en president-elect Simons overleggen ove…..
- Amoksi: bond BBS overschrijdt haar bevoegdheid..
- President Santokhi en assembleevoorzitter Adhin overleggen …..
- Reyme spreekt vertrouwen uit in regering-Simons..
- President Santokhi eert vertrekkend regeerteam met ereonder…..
- Parlementaire Commissie oriënteert zich op locatie inaugura…..
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor..
- Inauguratie nieuw kabinet kost tot nu toe SRD 20 miljoen..
- Stichting Productieve Werkeenheden 50 jaar..
- ‘Christus is verrezen!’..