Twee filmproducties genomineerd op internationale filmfestivals

Twee filmproducties, gemaakt door Surinamers in het buitenland, zijn genomineerd voor het 12de Internationaal Film en Fashion Festival, dat in juli wordt gehouden. De producties gaan vooral over het ontwerpen van mannenkleding met een Surinaams tintje. Ontwerpers Onitcha en Giorgio Toppin maken gebruik van Surinaamse motieven uit de verschillende culturen.
Broer en zus Toppin zijn in 2019 begonnen met het ontwerpen van mannenkleding, onder de naam XHOSA, en het maken van een documentaire over de reis naar Suriname. De documentaire heeft als titel: Kabra, wat voorouder in het Sranantongo betekent. De fashion film heet Teri en dat betekent waardering.
In de documentaire Kabra wordt de reis gemaakt naar verschillende dorpen in het binnenland van Suriname, waar de geschiedenis van de verschillende motieven wordt verteld. Het is meer dan de patronen, die getekend worden en op kleding geplaatst worden. Via de patronen op de kleding wordt er een verhaal verteld over verschillende onderwerpen.
Voor nu is de documentaire Kabra zes keer genomineerd bij het La Jolla International Fashion Film Festival. Onlangs heeft de korte fashion film Teri een nominatie in de wacht gesleept bij het Sacramento International Film Festival. De modeontwerpers willen middels hun creatieve geest Suriname presenteren aan de internationale modewereld.
Voor de ontwerpers is het van belang dat de geschiedenis over mannen terug te zien is in de kleding die zij ontwerpen. Bijna overal in de wereld zorgen vrouwen voor de overdracht van culturele tradities, normen en waarden. Volgens Giorgio is dat nauwelijks tot niet te zien bij mannen en er moet verandering hierin komen.
De personen die aan de filmproducties hebben gewerkt zijn allemaal Surinamers. De zanggroep Black Harmony heeft gezorgd voor de muzikale begeleiding van de fashion film Teri en Andy Arduin geeft een demonstratie van de angisa. Ook de modellen zijn van Surinaamse afkomst.
Teri werd op 21 mei gelanceerd op YouTube. Het duo hoopt, dat zij in de toekomst nog meer producties kunnen neerzetten met altijd een Surinaams tintje.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald