Sterke overheid en sterke instituten grootste prioriteit
Tekst en beeld
PARAMARIBO — ‘Verkiezingsprogramma 2025-2030; een routekaart voor herstel en groei’. Zo noemt de NDP haar programma met twaalf strategische pijlers waarop ze zich zal richten indien ze regeermacht krijgt. In het boek zijn de plannen uitgebreid uitgewerkt.
De voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de partij, Reggie Nelson, zei woensdag in Ocer dat meerdere deskundigen – ook van buiten de partij – hebben gewerkt aan het programma. Daarnaast zijn er maatschappelijke groepen gehoord. “We hebben gesproken met het bedrijfsleven, de vakbeweging, jongeren, Vereniging van Economisten in Suriname en vrouwenorganisaties.” Nelson is daarom ervan overtuigd dat dit plan een goede basis is om het tij te keren.
“Wachten op olie en gas zal maken dat nog veel meer doden gaan vallen dan nu”NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons
Sterke overheid met sterke instituten
Partijvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukte dat het versterken van de overheid en de instituten als hoogste prioriteit van de twaalf pijlers mag worden gezien. Er is een analyse gemaakt van de belangrijkste zaken die een belemmering vormen voor een efficiënte uitvoering van regeringsprogramma’s. “We zijn tot de conclusie gekomen dat één van de meest belangrijke opdrachten is de versterking van het bestuur, decentralisatie waar nodig en mogelijk, corruptiebestrijding en digitalisering van de overheid. Eén persoon of partij gaat Suriname niet kunnen veranderen. We moeten allen bereid zijn fu kenki a systeem.”
Geerlings-Simons zei resoluut dat wie zich niet houdt aan de wetten, moet worden aangepakt, ongeacht om wie het gaat. “Mijn nadruk ligt op het vergroten van de controle- en beschermingssystemen voor beleidsmakers en ambtenaren en zorgen dat door middel van transparantie en meldingssystemen de mogelijkheid dat mensen corruptie plegen kleiner wordt.”
De politica wees erop dat deze zaken niet binnen korte termijn zullen worden gerealiseerd. “We moeten rekenen op een lange termijn. Bepaalde dingen die hier staan, ga je niet in drie jaar kunnen realiseren, maar we zullen door moeten werken.”
Herstel zorgsector
Geerlings-Simons zei dat het ook in de bedoeling ligt om bij verbetering van de zorgsector het proces op te delen in een acute herstelfase en zorg op langere termijn. “De zorgsector is niet zo zeer achteruitgegaan omdat we geen ziekenhuizen of operatieapparatuur hebben, maar omdat deskundige mensen zijn weggetrokken. Dat is het ergste wat je kan overkomen, want het duurt zeker vijftien jaar voordat je nieuwe mensen hebt opgeleid”, benadrukte ze tegenover de Ware Tijd.
Ze denkt onder meer aan het aantrekken van artsen en ander medisch personeel uit het buitenland voor met name de mensen in het achterland. “Herstel wil zeggen dat we de zorg brengen naar het niveau dat we vijf jaar geleden hadden. Dat was ook niet wat we wilden, maar het was veel beter dan nu.”
Die fase kan volgens haar ongeveer een jaar duren. Met de eerste fase moet zo snel als mogelijk worden begonnen. “Wachten op olie en gas zal maken dat nog veel meer doden gaan vallen dan nu. De rapportage uit de gezondheidssector nu is dat er niet alleen minder artsen zijn, maar dat er ook ernstigere zieke mensen en meer zieke mensen binnenkomen”, benadrukte de partijvoorzitter. Dat komt omdat veel mensen de zorg niet meer kunnen betalen. Ze vindt het daarom belangrijk dat er genoeg geld en aandacht wordt besteed aan de eerstelijnszorg.
Zorgsysteem bij wet
Bij de tweede fase voor de zorg op langere termijn zal er een zorgsysteem worden geïntroduceerd. Dat plan was volgens de NDP-voorzitter al ontwikkeld tijdens de vorige regering, die door haar partij werd geleid werd, en zal bij een eventuele machtsovername worden geëvalueerd en indien nodig worden aangepast. “Wanneer je weinig middelen hebt en je wil iedereen toegang geven tot gezondheidszorg moet je een zorgsysteem hebben.”
Bij dat systeem zal volgens Geerlings-Simons, die van huis uit arts is, voornamelijk aandacht worden besteed aan goede huisartsenzorg, voorlichting en preventie. Basisziekenhuiszorg zal ook laagdrempelig zijn en bij zeldzame ziektes zal de overheid moeten inkomen. “Natuurlijk zullen we daarbij moeten bijdragen, zoals we dat gewend zijn middels premie. Maar de bijdrage zal naar draagkracht geschieden en iedereen zal toegang hebben tot de zorg”, verzekerde de politica.
- Praktijkcentrum Apoera opent in april na lange vertraging..
- Illegale vuilstortplaats Tapoeripastraat baart zorgen..
- Ramdin benadrukt vitale functie Amazonegebied..
- Toetreding PRO tot A20/DOE: Het electoraat vraagt bundeling..
- Vier vast wegens diefstal, verduistering, identiteitsfraude…..
- Ambassadeur Enill: Ramdin heeft kennis, ervaring en tools v…..
- VOJ Atjoni stelt studentenraad in voor betere schoolresulta…..
- Richano Santokhi wordt PVP-parlementskandidaat..
- MIDDELMATIG MIDDENBLOK..
- Veel regen en onweersbuien door de dag..
- Meteodienst: Lichte tot matige onweersbuien kustgebied en d…..
- Bronto Somohardjo verwijt minister Landvreugd van machtsmis…..
- Narcoticabrigade voert landelijke controles uit en neemt dr…..
- VES: Dubbel aantal patiënten moest behandeld worden met SRD…..
- Amazone-landen gaan eensgezind standpunt innemen op klimaat…..
- Trump geeft Musk opdracht USAID fors in te krimpen: ‘ongeke…..
- Lygia Orgine Moi-Thuk-Shung – Pinas (84) Amsterdam 30…..
- Frank Herman Faverey (67) Amsterdam 30-1-2025..
- NPS formeel ingeschreven in het openbaar register..
- VVD roept vooral mannen op zich kandidaat te stellen..
- Oplevering hoofdbureau van Politie in 2026..