Twaalf maandelijkse inflatie in juli 38.3%

De prijzen van goederen zijn in vergelijking met juli vorig jaar, afgelopen maand met 38.3% gestegen. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). In juli 2020 zijn de consumentenprijzen ten opzichte van juni dit jaar met 2.5% gestegen. 

De prijs van vlees en vleesproducten blijkt in juli met maar liefst 10% omhoog te zijn gegaan. Goederen en diensten voor woninginrichting is met 13.6% gestegen. Voeding en niet-alcoholische dranken zijn met met 8 procent gestegen. Ook dieren zijn duurder geworden; een stijging van 11.9%. 

De ABS-cijfers bevestigen wat dagelijks merkbaar is in de winkels. Veel prijzen van goederen schieten de lucht in. De koers van de US-dollar is tweemaal de officiële koers die de Centrale Bank van Suriname nog hanteert. De regering heeft aangekondigd dat eind van deze maand de waardevermindering van de SRD zou worden doorgevoerd. Het is niet duidelijk of dit haalbaar is. 

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in het CPI-pakket van Suriname. ABS heeft circa 630 meetpunten in verschillende districten. 

………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com