De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren gestart met de behandeling van de Wet Beëindiging Lidmaatschap Volksvertegenwoordigende Organen, beter bekend als de Terugroepwet. Zoals verwacht waren de discussies spannend met uiteenlopende meningen. Tijdens de vergadering heeft Stephen Tsang van de Nationale Democratische Partij (NDP) uitgebreide kritiek geuit op de totstandkoming en inhoud van deze wet.
Tsang noemde de Terugroepwet een ‘Muilkorfwet’ die niet thuishoort in een democratie. Hij stelde dat disciplinemaatregelen binnen een partij los moeten staan van de werkzaamheden van een volksvertegenwoordiger. Hij waarschuwde dat de voorgestelde wijziging kan leiden tot misbruik door politieke partijen.
Een partij zou bijvoorbeeld populaire kandidaten kunnen voordragen, hen stemmen laten vergaren en vervolgens royeren voordat ze in de DNA zitting kunnen nemen. Volgens Tsang is dit een zeer gevaarlijke en ondemocratische ontwikkeling.
Daarnaast bekritiseerde Tsang het feit dat de Terugroepwet de politieke partij beschermt, maar geen waarborgen biedt voor individuele volksvertegenwoordigers. Hij vroeg zich af wat er gebeurt als een volksvertegenwoordiger het landsbelang boven het partijbelang stelt en daarvoor geroyeerd wordt. Volgens Tsang druist dit in tegen de principes van democratie.
De volksvertegenwoordiger pleitte voor een fundamentele hervorming van het Kiesstelsel en de Grondwet. Hij stelde voor om volksvertegenwoordigers rechtstreeks door het volk te laten kiezen, zonder tussenkomst van politieke partijen. Dit zou volgens hem leiden tot besluitvorming die vaker in het algemeen landsbelang plaatsvindt, in plaats van in het partijbelang. Hij erkende dat dit een lange termijnvisie is, maar benadrukte dat dit de enige manier is om de volksvertegenwoordiging echt onafhankelijk te maken.
De Terugroepwet is bedoeld om uitvoering te geven aan artikel 68 lid 1c van de Grondwet. Tsang wees echter op een fundamentele tegenstelling binnen de Grondwet, namelijk dat een artikel aangeeft dat de politieke macht bij het volk ligt, terwijl een ander artikel bepaalt dat een politieke partij een volksvertegenwoordiger kan terugroepen.
Hij stelde dat de wet hiermee een gevaar vormt voor de democratie, omdat het de onafhankelijkheid van volksvertegenwoordigers ondermijnt. Een van de meest controversiële wijzigingen in de voorgestelde wet is de toevoeging van royement als grond voor terugroeping van DNA-leden. Tsang betoogde dat dit de onafhankelijke positie van volksvertegenwoordigers volledig onderuit haalt.
Hij waarschuwde dat deze wijziging partijen in staat stelt leden te muilkorven en het partijbelang boven het volksbelang te stellen. De NDP-parlementariër suggereerde ook dat de timing van de behandeling van deze wet geen toeval is. Hij speculeerde dat de regering de wet opnieuw op de agenda heeft geplaatst omdat het vertrouwen in de coalitie wankelt.
- Medisch beroepsgeheim geschonden bij publicatie obductierap…..
- Dr. Jap Tjoen San: schending medisch beroepsgeheim bij publ…..
- OM: Brazilië levert ‘Bordo’ uit aan Frankrijk..
- Congres bekrachtigt verkiezingsoverwinning Trump, beëdiging…..
- Pepre Watra Basi: ‘Mi ben f*ck up helemaal’..
- Wie bepaalt of het hoofdstuk Bouterse is afgesloten? (deel …..
- VSB blijft vastberaden in haar missie om Suriname vooruit t…..
- Drs. Wim Bakker: Een kritische blik op Suriname in 2025..
- ‘Bordo’ wordt uitgeleverd aan Frankrijk..
- Joel ‘Bordo’ Martinus wordt uitgeleverd aan Frankrijk..
- Surinaams uitleveringsverzoek afgewezen: Frankrijk krijgt J…..
- Winkelier en echtgenote slachtoffer van gewapende overval a…..
- 44 politieke partijen geregistreerd bij OKB..
- Indonesië deelt gratis maaltijden uit, doel 83 miljoen mens…..
- Uitheems..
- Truckbestuurder omgekomen bij verkeersongeval in het Goliat…..
- CLAD aan Somohardjo: geen aanwijzingen van malversaties..
- Wanda Kenson – Sandvliet..
- Ray Oscar Lashley..
- Vanwege bijzondere band weigerde Guyana Bouterse te arreste…..
- Essed: Bouterse is een roemloze dood gestorven..