De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren gestart met de behandeling van de Wet Beëindiging Lidmaatschap Volksvertegenwoordigende Organen, beter bekend als de Terugroepwet. Zoals verwacht waren de discussies spannend met uiteenlopende meningen. Tijdens de vergadering heeft Stephen Tsang van de Nationale Democratische Partij (NDP) uitgebreide kritiek geuit op de totstandkoming en inhoud van deze wet.
Tsang noemde de Terugroepwet een ‘Muilkorfwet’ die niet thuishoort in een democratie. Hij stelde dat disciplinemaatregelen binnen een partij los moeten staan van de werkzaamheden van een volksvertegenwoordiger. Hij waarschuwde dat de voorgestelde wijziging kan leiden tot misbruik door politieke partijen.
Een partij zou bijvoorbeeld populaire kandidaten kunnen voordragen, hen stemmen laten vergaren en vervolgens royeren voordat ze in de DNA zitting kunnen nemen. Volgens Tsang is dit een zeer gevaarlijke en ondemocratische ontwikkeling.
Daarnaast bekritiseerde Tsang het feit dat de Terugroepwet de politieke partij beschermt, maar geen waarborgen biedt voor individuele volksvertegenwoordigers. Hij vroeg zich af wat er gebeurt als een volksvertegenwoordiger het landsbelang boven het partijbelang stelt en daarvoor geroyeerd wordt. Volgens Tsang druist dit in tegen de principes van democratie.
De volksvertegenwoordiger pleitte voor een fundamentele hervorming van het Kiesstelsel en de Grondwet. Hij stelde voor om volksvertegenwoordigers rechtstreeks door het volk te laten kiezen, zonder tussenkomst van politieke partijen. Dit zou volgens hem leiden tot besluitvorming die vaker in het algemeen landsbelang plaatsvindt, in plaats van in het partijbelang. Hij erkende dat dit een lange termijnvisie is, maar benadrukte dat dit de enige manier is om de volksvertegenwoordiging echt onafhankelijk te maken.
De Terugroepwet is bedoeld om uitvoering te geven aan artikel 68 lid 1c van de Grondwet. Tsang wees echter op een fundamentele tegenstelling binnen de Grondwet, namelijk dat een artikel aangeeft dat de politieke macht bij het volk ligt, terwijl een ander artikel bepaalt dat een politieke partij een volksvertegenwoordiger kan terugroepen.
Hij stelde dat de wet hiermee een gevaar vormt voor de democratie, omdat het de onafhankelijkheid van volksvertegenwoordigers ondermijnt. Een van de meest controversiële wijzigingen in de voorgestelde wet is de toevoeging van royement als grond voor terugroeping van DNA-leden. Tsang betoogde dat dit de onafhankelijke positie van volksvertegenwoordigers volledig onderuit haalt.
Hij waarschuwde dat deze wijziging partijen in staat stelt leden te muilkorven en het partijbelang boven het volksbelang te stellen. De NDP-parlementariër suggereerde ook dat de timing van de behandeling van deze wet geen toeval is. Hij speculeerde dat de regering de wet opnieuw op de agenda heeft geplaatst omdat het vertrouwen in de coalitie wankelt.
- Automobilist zonder rijbewijs veroorzaakt kleine kettingbot…..
- Gebouw ministerie van EZ in verval..
- Politie schiet trio neer na wilde achtervolging..
- Twee woningen te Sophia’s Lust door brand verwoest..
- Minister Emanuël niet tevreden over geboekte resultaten..
- GEFABRICEERDE FEITEN..
- THE SHERIFF IS BACK IN TOWN..
- ‘Redi-Mang’ schiet op auto vriend van zijn ex-vriendin..
- RBTP schiet 3 vluchtende verdachten in hun benen..
- Boos..
- Bouw hoofdbureau van politie start 3 februari..
- Drie verdachten lopen kort na reeks gepleegde strafbare fei…..
- Groot deel SRD 4 miljard naar niet overdraagbare ziekten..
- Drinkwater geen prioriteit..
- Wet biedt Aviankoi ruimte voor dubbele functie..
- Chelle Lis Vrouw van het Jaar..
- Inschrijving SuriPop Christmas 2025 geopend..
- Pravasi Bharatiya Divas: Erkenning van de Indiase diaspora..
- “Stembiljet niet berekend op meer dan 23 politieke partijen…..
- Armand Bipat nieuwe technisch directeur EBS..
- Berm, trottoir en de parkeerruimte langs de Hakrinbank hers…..