Tsang: “Loonsverhoging regering misleiding, geen bezuiniging”

Tijdens de behandeling van de ontwerpwetten over de geldelijke voorzieningen van de rechterlijke macht, de president, de vicepresident, ministers en assembleeleden heeft Stephen Tsang (NDP) kritiek geuit op de voorgestelde loonsverhogingen. Volgens Tsang is de voorgestelde wetgeving misleidend en wordt er geen echte bezuiniging doorgevoerd, zoals wordt beweerd. Tsang legde uit dat de salarissen van de president, vicepresident, ministers en assembleeleden momenteel gekoppeld zijn aan de salarissen van ambtenaren. Hierdoor hebben zij ook de recente loonsverhoging van 20 procent ontvangen die voor alle ambtenaren geldt.
Echter, met de nieuwe wetsvoorstellen wordt deze koppeling losgelaten, en zullen de salarissen van de vicepresident, ministers en assembleeleden voortaan gekoppeld worden aan dat van de president. Dit leidt tot een drastische loonsverhoging, omdat het salaris van de president in artikel 3 van de wet Geldelijke Voorzieningen President en Vicepresident aanzienlijk wordt verhoogd.
Tsang deelde mee dat er al sprake was van een salarisverhoging naar SRD 80.000 voor de president, maar recentelijk is een amendement ingediend om dit bedrag te verhogen naar maar liefst SRD 170.000. Dit betekent dat de salarissen van de gehele top van de overheid met minimaal 400 procent zullen stijgen, exclusief emolumenten.
Tsang wees verder erop dat artikel 25 van de wet de mogelijkheid biedt om via een staatsbesluit nadere regels te stellen voor artikel 3, dat het salaris van de president bepaalt. “Betekent dit dat het salaris van de president, en daarmee van de gehele top van het land, stilletjes middels een simpel staatsbesluit kan worden verhoogd, of dat er bijvoorbeeld via een staatsbesluit 20 maanden salaris kan worden toegekend zonder naar DNA te komen?” vroeg Tsang.
Volgens hem is de bewering dat deze wetsvoorstellen dienen om te bezuinigen, misleidend. Hoewel gewezen DNA-leden en ministers in de toekomst niet meer levenslang financieel verzorgd zullen worden, stelt hij dat dit geen echte bezuiniging is als tegelijkertijd een loonsverhoging van 400 procent wordt toegekend aan de top. Hij wijst erop dat deze wetsvoorstellen alleen zullen gelden voor toekomstige ambtsdragers, waardoor de voorgestelde bezuinigingen niet direct van kracht zijn.
Tsang is van mening dat er geen enkele rechtvaardiging is voor een loonsverhoging van 400 procent voor de regering. Hij vraagt de initiatiefnemers van de wetsvoorstellen, de assembleeleden Asis Gajadien (VHP) en Geneviévre Jordan (ABOP), wat de drie staatsmachten in de afgelopen vier jaar hebben gepresteerd om zo’n verhoging te rechtvaardigen.
Volgens hem is het beleid op alle fronten mislukt. Hij noemt de verslechterde veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs, evenals de toenemende kosten van basisvoorzieningen zoals elektriciteit, brandstof en water. Daarnaast bekritiseerde hij het feit dat critici en journalisten in de afgelopen jaren zijn bedreigd en gemuilkorfd, terwijl de regering herhaaldelijk onwaarheden heeft verkondigd in het parlement.